Чи доступні генеральні плани для громади на Кіровоградщині?

Останнім часом все частіше  ЗМІ, Інтернет вибухають повідомленнями про акції протестів мешканців міст та містечок України проти забудови  прибудинкових території, зносу історичних пам’яток. Чи можливо було б ставити вишки мобільного зв’язку в приміщені шиномонтажу , приватного магазину?  Чи законне будівництво у вашому подвір’ї?

Плануєте придбати квартиру чи будинок? Чи знаєте, що буде поруч із вашим житлом через 5, 10 років? Всі ці питання можна було б легко вирішити як би громада мала б вільний доступ до генерального плану, якій визначає принципові рішення щодо розвитку, планування, забудови та іншого використання території міста.

Що ж відбувається на справді?

На це питання взялась відповісти Східноукраїнський центр громадських ініціатив разом  партнерськими регіонах України.

Саме таким партнером в Кіровоградській області і виступила ГО «Територія успіху». В Кіровоградській області знаходиться 12 міст:  4 – обласного значення, 8 міст районного значення, з них 7 – районні центри.

На адресу міських голів цих території було направлено інформаційні запити із проханням надати копію рішення про затвердження  у місті Генплану. Одночасно з цим був проведений контроль веб – сайтів міських рад, який показав, що міські ради використовують їх перш за все як піар-ресурс, а не з метою надання інформації, корисної мешканцям міста та іншим зацікавленим громадянам.

На трьох веб-сайтах (Знам’янка, Кіровоград та Олександрія) існують розділи «План міста», «Карта міста» або «Інформація про місто», які відсилають нас до одного з інформаційних ресурсів – Google або Яндексу.

9 з 12 міськвиконкомів мають офіційні сайти, але жоден з них не дає можливості ознайомитись із матеріалами генерального плану. При цьому жоден міський виконавчий комітет не зміг надати інформацію про розміщення матеріалів генеральних планів у ЗМІ. Аналіз показав, що у переважній кількості міст генеральні плани є застарілими і потребують серйозного корегування.

Відповіді на інформаційні запити Олександрійського та Новоукраїнського міських голів шокували: «…з приводу вказаної в інформаційному запиті інформації, Олександрійська міська рада та її виконавчий комітет рішень не приймав, а міський голова розпоряджень не видавав», хоча Генплан Олександрії був прийнятий  ще у 1966 р. і скорегований у 1979 р.  Виникає зрозуміле  питання: яким же чином приймаються радами рішення щодо використання земельних ділянок (рішення  просторового  розвитку, архітектурні рішення, рішення про надання в оренду, тощо), якщо обов’язковою вимогою прийняття таких рішень є виконання положень затвердженої містобудівної документації??

Головними проблемами є проблема доступності Генпланів та місце і час, коли і де можна ознайомитися з цим документом.

Генеральні плани території міст Кіровоградської області, як показало дослідження розроблені  40-30 років тому, «наймолодшому» – 10 років. І саме в  період розробки цим документам було присвоєно грифи «Таємно», «ДСК». Не зважаючи на зміни в законодавстві, документи так і не стали доступними широким колам громадськості, ніхто грифи з них не знімав.

Надані на інформаційний запит відповіді  з боку 7 міськвиконкомів організацією оскаржено у органах прокуратури.

Більш детально з результатами дослідження можна ознайомитись на веб -портал www.cityplan.in.ua, якій створено для того, щоб громадяни знали більше про генеральні плани своїх населених пунктів, про те, як зазначені документи можуть бути корисними в житті звичайної людини. Маючи на руках генплан, мешканці міст можуть легко зорієнтуватися у яких питаннях, пов’язаних з їх проживанням у даному населеному пункті, допоможе генплан та де і як з ним можна ознайомитись.

Важливо знати, що закритість генеральних планів розвитку населених пунктів дає широку можливість застосування «корупційних схем» у забудові окремих територій тощо. При цьому знання  генерального плану міста має стати серйозним важелем  у захисті громадянами своїх прав – при  незаконному виселенні з будинку, конфіскації «для суспільних потреб» об’єктів нерухомості та земельних ділянок тощо.