Міські ради Кіровоградської області живуть за «радянськими» генпланами

Більшість генеральних планів міст Кіровоградської області є застарілими і потребують серйозного коригування.  Про це повідомила Інна Дуднік, голова громадської організації «Територія успіху» 25 грудня 2012 року на презентації підсумків проекту  «Через доступ до Генпланів – до містобудування без корупції» на Кіровоградщині.

Як зазначили представники ГО «Територія успіху» вони досліджували стан доступу до генеральних планів у всіх дванадцяти містах області. Для цього на адреси міських рад були відправлені інформаційні запити.

Аналіз отриманих відповідей показав, що більшість міст області до сих пір керуються старими генпланами, які втратили свою актуальність. Так,  Бобринець живе за Генпланом 1976 року, Долинська  – 1987 року, Помічна – 1978 р. З 1972 року не змінювався генеральний план м. Ульяновка.

У 1991 році  Генплан ухвалено містом Світловодськ, у 2000 р. – Кіровоградом, а 2002 році – Малою Вискою.

Новоукраїнська міська рада повідомила, що Генплан міста діяв до 2000 року, а зараз цей документ є нечинним.

Генеральний план Знам’янки зараз знаходиться на стадії  узгодження меж.

Олександрійська міська рада зазначила, що «з приводу вказаної в запиті інформації ні представники міської ради, ні члени виконавчого комітету, рішень не приймав, а міський голова розпоряджень не видавав».  Хоча, Закон України «Про регулювання містобудівної діяльність» визначає, що ухвалення генерального плану здійснюється безпосередньо міською радою.

В рамках моніторингу ГО «Територія успіху» також дослідила наповнюваність веб-сайтів міських рад. За словами громадських активістів більшість рад ставиться до створення веб-сайтів перш за все як до піар-проекту. При цьому лише 9 із 12 міст мають офіційні сайти. Але жоден з цих веб-ресурсів не дає можливості ознайомитись із матеріалами генерального плану.

Оскільки 7 міських рад не надали запитуваної інформації ГО «Територія успіху» оскаржують ці відповіді у прокуратурі.

«Закритість генеральних планів розвитку населених пунктів створює широкі можливісті застосування «корупційних схем» у забудові територій. Тому, громадськість має бути обізнанана із змістом генплану та протистояти таким діям», – зазначила координатор проектів ГО «Територія успіху» Ірина Згривець.

Повні відповіді міських рад Кіровоградщині можна знайти на сайті: http://cityplan.in.ua

***

 

Захід відбувся в рамках проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції», який реалізує Східноукраїнський центр громадських ініціатив за фінансової підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження». Регіональним партнером у Кіровоградській області є громадська організація «Територія успіху».