Відродити Одеську кіностудію довірено молоді

Останнім часом журналісти забули дорогу на Одеську кіностудію, бо вже давно творче життя там завмерло. А коли й стрекочуть знімальні камери, то здебільшого московських кінематографістів. Виняток становили хіба що мітинги й пікети одеської громадськості, яка протестувала проти спроб закрити студію, розбазарити її розташовану на березі моря територію. В акціях протесту, на яких піарилися деякі політики, головним чином брала участь творча молодь. Та завжди в їхньому колі я бачив старійшину кіностудії, заслуженого  діяча мистецтв України, організатора і незмінного директора унікального студійного музею Вадима Костроменка.

Його багатющий досвід оператора й режисера-постановника, автора стрічок «Вершники», «Причал», «Квартет Гварнері», «Сто перший», «Секретний фарватер» – то багатюща школа майстерності для тих, хто вирішив присвятити себе служінню десятій музі. Мій добрий знайомий Вадим Васильович торік у колі своїх численних послідовників і учнів відзначив 55-річчя роботи на Одеській кіностудії. На ювілейному вечорі, який відбувся у літературному музеї наприкінці листопада, він виглядав молодим і щасливим. А найбільшою його радістю, як він сам сказав, було те, що після шестирічної перерви Одеса знову почне знімати своє кіно.

Цього року заплановано випустити серію кророткометражних фільмів, які потім будуть об’єднані в однин повноекранний художній фільм. Ідею цього проекту запропонував нещодавно призначений на посаду директора студії Андрій Звєрєв, який уже встиг чимало зробити для впорядкування складного механізму кіновиробництва. На його пропозицію було оголошено конкурс серед молодих дебютантів великого кіно на кращий сценарій. Вже є домовленість із Міністерством культури про державне фінансування цього проекту.

Як розповів мені член комісії з відбору сценаріїв та режисерів Вадим Костроменко, на сьогодні випробувати свої сили вирішили двадцять учасників. Прискіпливе журі віддає перевагу сценаріям, що відрізняються своєю інновацією, актуальністю тематики і соціальною направленістю, драматичним історіям та пригодам. Бажано, щоб кожна короткометражка несла позитивний заряд і була цікава всім верствам населення, особливо вітається гумор. Шість кращих сценарних робіт будуть запущені у виробництво в рамках державного замовлення. Постановниками таких 10-20-хвилинних стрічок будуть режисери-дебютанти. На жаль, не всі вони мають вищу кінематографічну освіту, тож багатьох новачків майстрам екрану доведеться брати під свою опіку. Вадим Васильович висловив упевненість що цей колективно створений фільм буде гідно представляти Одеську кіностудію в широкому прокаті.

Хочеться вірити, що Мінкультури знайде всі можливості для підтримки молодої кінематографічної порослі, якій довірено відродити колишню гучну славу найстарішої у країні кіностудії. А ще дуже бажано, щоб на це повідомлення відгукнулися одеські меценати й на ділі довели, що вони люблять рідну Південну Пальміру до глибини своєї кишені.

Сергій Горицвіт

На світлинах: заставка одеських кінострічок, фасад кіностудії, Вадим Костроменко працює на студії 55 років.

Фото автора

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair