Дії влади щодо дотримання прав людини в Україні у 2012 році можна охарактеризувати як «ложка меду в бочці дьогтю»

Як передає кореспондент «Коментарів», про це, представляючи доповідь правозахисних організацій «Права людини в Україні – 2012», заявив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров.

За словами правозахисника, у 2012 році влада України вирішила задовольнити вимоги європейських інституцій щодо прав людини там, «де це не заважатиме її інтересам».

«Загалом же, попри низку позитивних тенденцій, у питанні прав людини ситуація в Україні в 2012 році погіршилася», – заявив Захаров.

Серед позитивних моментів правозахисник назвав ухвалення нового Кримінально-процесуального кодексу, який, незважаючи на суттєві недоліки, виявився значно кращим, ніж очікувалося, а також низку інших законів.

Також до позитивних моментів правозахисники віднесли призначення «нового енергійного і молодого» омбудсмена та реалізацію програми безоплатної правової допомоги населенню.

«Але все це ложка меду в бочці дьогтю», – заявив Захаров, додавши, що за звітний рік у країні «значно погіршилася ситуація з правами людини на свободу мирних зібрань, зі свободою слова, совісті і головне – з реалізацією населенням економічних та соціальних прав».

«Всі реформи влади – податкова, пенсійна, медична, адміністративна і тощо – а також багато поточних дій держави спрямовані на зменшення дефіциту бюджету за рахунок коштів населення й ігнорують права людини», – зазначив він.

Зокрема, він зазначив, що пенсійна реформа не збільшила пенсійні виплати і не ліквідувала спецпенсії. Медична реформа, за словами правозахисника, «спрямована і проти лікарів і проти пацієнтів». «Після її запровадження багато людей, не просто не можуть потрапити в медустанову, оскільки низка населених пунктів у сільській місцевості тепер розташована в сотні кілометрів від лікарні», – зазначив він.

Також Захаров зазначив, що яскравим прикладом законів, які порушують права людини, став скандальний «мовний» закон Ківалова-Колесніченка.

Крім того, він підкреслив, що за рік в Україні суттєво погіршилася ситуація із правами на безпечне навколишнє середовище.

Як повідомляли «Коментарі», наприкінці 2012 року Українська Гельсінська спілка з прав людини визначиланомінантів антипремії «Будяк року – 2012». Серед них: Президент Віктор Янукович, прем’єр-міністр Микола Азаров, міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник та інші чиновники.

Експерти Майдан Моніторингу написали розділ цього звіту, присвячений праву на мирні зібрання, який ми незабаром оприлюднимо

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair