Маловідома видатна Людина поруч

Круглі столи і наукові конференції,  Концерт для Шереха і презентація його книжок – таким чином харків’яни вшановують пам’ять Юрія Шевельова – світової слави філолога, Харків’янина усім серцем, майже не знаного на батьківщині, через цензуру у минулому і замовчування нині.

Вікторія Склярова, ініціатор встановлення меморіальної дошки Юрію Шевельову на фасаді «Будинку Саламандри», де пройшла харківська частина його життя, розповідає:

«На сторінці ФБ звернулася до мене пані Надія із запитанням, як долучитися до збору коштів може людина похилого віку.

Дала номер рахунку і на всяк випадок – власний номер телефону.

Телефонує Давид Ліфшиц, уточнює подробиці  щодо збору коштів. Запитую, коли і звідки він дізнався..

Про дошку – з репортажу Володимира Носкова на радіо Свобода»

Про Шевельова  уперше почув на творчому вечорі Оксани Забужко – дату пам’ятає 12 січня 2011 року  – презентувала свій Різдвяний подарунок харків’янам «Листування на тлі доби. 1992 – 2002»

З  письменницею знайомі особисто: “Музей покинутих секретів” прочитав  – уже втрачаючи зір (йому 80+ років, то ж то була остання самостійно прочитана книжка – найбільш “його” я він сказав під час нагородження його на Радіо ВВС за найкращу читацьку рецензію).

Ось тут його проникливі слова 

Тому й прийшов на зустріч до філармонії, дізнався про Юрія Шевельова і тепер хотів додати свою лепту на встановлення дошки.

Продовжую розмову з п. Давидом,  виявляється, що він – один з 10 харків’ян, які разом з ще 45-ма громадянами СРСР підписали 1967 року листа на захист Петра Григоренка -репресованого у 50-ті через те, що захищав кримських татар.

Знайшла on-line – брошурку ХПГ – чудові спогади про ті події: http://library.khpg.org/files/docs/1330285503.pdf

——————–

Всі необхідні для встановлення меморіальної дошки дозволи та узгодження вже отримані. Всього для виготовлення та встановлення необхідно зібрати 15 000 гривень. Дві третини вже є.

Організатори: Український клуб Слобідчини, Харківське історико-філологічне товариство, Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича та звичайні харків’яни

Докладніше про Юрія Шевельова: http://historians.in.ua/index.php/ukrayinska-mova/302-yurii-shevelov-ukrayinska-literaturna-mova

Реквізити: №26001393071 в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», МФО 380805; ідентифікаційний код 23147740. Отримувач – Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича. На встановлення меморіальної дошки Юрію Шевельову у Харкові.

Ось що пише одна з членів ГО ІЦ “Майдан Моніторинг” про Шевельова

“он доказал, что русский и украинский языки не являются родственными или производными друг от друга на огромном массиве фундаментальных исследований, изданных в самых авторитетных университетах мира.

он был этническим немцем по отцу и матери, так что в заангажированности или национальном фанатизме его не уличить. его не празднуют как радикальные украинские националисты, так и российские фашиствующие филологи.

он жил в Харькове, и в 43-м покинул его вместе с оккупантами. понятно, что был нецитируемым и неупоминаемым ученым на одной шестой части суши, которую любил. поэтому, кроме того, что он был великим ученым, стал еще и легендой.”

BC867368-A230-4808-8705-4836DE1A0236_w768_cy41_r1 (1)

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

3 Commentaires

  1. Мені довелося народитися в Одесі і моя мати розповідала що в Одесі найпершими українізовувалися етнічні німці, котрі більше 200-років жили навколо Одеси в “німецьких колоніях”. Отож, коли почався масовий терор режиму проти українського ренесансу, то одними з перших пролили свою неукраїнську за Україну саме німці …

  2. Мені довелося народитися в Одесі і моя мати розповідала що в Одесі найпершими українізовувалися етнічні німці, котрі більше 200-років жили навколо Одеси в “німецьких колоніях”. Отож, коли почався масовий терор режиму проти українського ренесансу, то одними з перших пролили свою неукраїнську за Україну саме німці …

  3. До: Viktor Kubaichuk. пане Вікторе, а чи не могли б ви справдити, чому не відкриваються деякі посилання зі статті про Шевельова у Вікіпедії – може вони перенесені кудись в архів чи що? Адже туди напевно найбільше звернень, треба поправити. Сам не знаю як. Також, на мою думку, у цій статті бракує хоч одним реченням – які ж основні висновки/результати досліджень Шевельова (про дистанцію між укр. та рос. мовами, їхнє окреме походження). Успіхів!

Les commentaires sont fermés.