Позиція Руху «Ми – європейці» стосовно виконання умов підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом

Саміт Україна – Європейський Союз, що відбувся 25 лютого 2013 року, призвів до позитивних зрушень в свідомості українських високопосадовців, які нарешті усвідомили, що зобов’язання, які брала на себе Україна для підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, необхідно виконувати.
Необхідно удосконалювати виборче, кримінальне, процесуальне та антикорупційне законодавство, нарешті почати справжні реформи у всіх сферах суспільного та економічного життя.

Перед країною стоять завдання, від вирішення яких залежить доля майбутніх поколінь. І треба зробити все, щоб не згаяти час. Євроінтеграція повинна стати платформою загального консенсусу в нашій країні. На цій платформі повинні об’єднатись ліберали і соціалісти, профспілки і роботодавці, мешканці усіх регіонів. Угода про Асоціацію не може бути розмінною монетою у дріб’язкових конфліктах між владою та опозицією. Найближчим часом питання Угоди про Асоціацію повинно стати пріоритетом для усіх громадських ініціатив. Захист тварин і боротьба за чисте довкілля, збереження історичних пам’яток та захист прав споживачів, захист прав людини та будь-яка інша громадянська активність буде ефективною лише в умовах, коли діють закони, коли здійснюється незалежне та неупереджене правосуддя, коли результати виборів відповідають волевиявленню громадян, коли громадяни відчувають свою захищеність перед державою А це все і є змістом умов підписання Угоди про Асоціацію та створення зони вільної торгівлі України з ЄС.

Завдання зрозумілі. Влада повинна терміново створити інституціональні засади для координації всього процесу євроінтеграції, вирішити питання вибіркового правосуддя, розробити необхідні законодавчі та нормативні акти, забезпечити їх своєчасне прийняття. Опозиція повинна активно долучитися до законотворчого процесу і підтримати необхідні законопроекти. А громадянське суспільство повинно об’єднатись і забезпечити такий тиск на політиків, який би не дав змоги останнім вчергове знехтувати інтересами України. Тільки потужний тиск сотень тисяч, мільйонів громадян дозволить забезпечити право наших дітей жити у квітучій європейській країні.

Але терміни вкрай жорсткі. Критичний термін для виконання вимог, необхідних для підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, – початок травня. Час спливає з шаленою швидкістю, рахунок йде на дні. Сьогодні у нас є 57 днів. Завтра їх залишиться 56.

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Commentaire

  1. Якщо ми европейці, то чому постійно кричимо, що хочимо в Европу? Евросоюз вже конає, а вас все до небіжчиків тягне.

Les commentaires sont fermés.