Заява Громадської Ради телеканалу «Інтер»

Керівництву U.A. Inter Media Group Limited

Дякуємо за нарешті ухвалене вами  рішення щодо  позиції стосовно Меморандуму про співпрацю між U.A. Inter Media Group Limited та Міжнародним фондом «Відродження».

Для громадських експертів співпраця з каналом ніколи не була самоціллю. В умовах відсутності в країні суспільного мовлення — це лише одна з можливостей для громадськості досягнути об’єктивної та всебічної інформованості українців про події всередині країни та світі.

Для нас згортання співпраці «Інтера» з Громадською радою є певним показником посилення державного контролю над ЗМІ, що може статися не лише з вашою телекомпанією. Значно більше від долі взаємин телеканалу «Інтер» з Громадською радою нас цікавить доля збалансованості новин, дотримання журналістських стандартів та політичної незаангажованості, які були досягнуті у попередні місяці та які тепер також можуть стати жертвою задекларованого «підвищення якості та інформативності суспільно-політичного мовлення».

Тим не менш, бажаємо успішного завершення «розробки нових сучасних форматів телепрограм». Мусимо лише зазначити у якості рекомендації від Громадської ради: не бійтесь «цензурування» від громадянського суспільства. Такої цензури взагалі не існує у світі. Ви глибоко помилилися. Цензура – це попереднє спрямування або оцінювання матеріалу перед публікацією з боку недемократичної держави та/або державних службовців-хазяїв медіавласності. Сподіваємося, що ця прикра світоглядна помилка не відіб’ється на професіоналізмі творчого колективу «Інтера».

Нагадуємо, що згідно Меморандуму у Громадської ради є місяць, щоб завершити професійний моніторинг каналу. Ми використаємо цей час для завершення нашої з вами співпраці. Результати моніторингу будуть широко оприлюднені в Україні та за кордоном відразу після 7 квітня 2013 року, дня офіційного завершення дії Меморандуму.

Дозвольте побажати вам утримати ті, близькі до європейських, стандарти інформаційного мовлення, які були дійсно досягнуті журналістським колективом Інтера протягом дії нашого спільного Меморандуму.

Запевняємо вас, що незалежний громадський моніторинг за однаковими критеріями для найпоширеніших телеканалів країни буде ефективно продовжений, у тому числі за сприяння Міжнародного фонду «Відродження». Громадськість буде максимально поінформована про стандарти якості інформаційного мовлення українських телеканалів і надалі.

З повагою,

Громадська рада та Міжнародний фонд «Відродження».