Адвокат Марія Камінська домоглася неможливого

Львівський адвокат Марія Камінська домоглася неможливого – закриття кримінальної справи через відсутність складу злочину. В Україні таке практично не трапляється. Її справа є зразковою по веденню захисту в кримінальному процесі.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, в 2009 році громадянин Д. «незаконно придбав 3 пакети з речовиною рослинного походження зеленого кольору і,перебуваючи в своїй квартирі…. незаконно зберігав за місцем проживання, з метою подальшого збуту…».

Коли Марія взялася за захист Д. він вже дав зізнавальні покази, в нього були вилучені наркотики в якості доказів, покази дав і нібито покупець наркотиків. Справа виглядала абсолютно безнадійною, але не для Марії.

З такими початковими даними жоден спеціаліст в кримінальному праві не домігся б звільнення клієнта від кримінальної відповідальності через реабілітуючі обставини. Однак молодий адвокат побудувала захист на повному запереченні вини клієнта і виграла.

Марія почала захист з фіксації того, що в перші два дні тримання Д. у райвідділку (що заборонене само по собі) йому не давали їсти і спати, вибивали зізнання, і при тому не вели з ним жодних процесуальних дій. Вона довела чисельні порушення в ході дізнання і слідства, а потім в ході перехресного допиту нібито покупця наркотиків і міліціонерів змогла отримати від них покази проти звинувачення; довела, що адміністративне затримання було незаконним.
На шляху до перемоги Марія подала два позови щодо на незаконних дій міліції, написала кілька скарг в ГПУ на дії і бездіяльність слідчих органів. Вона домоглася порушення дисциплінарного провадження прокуратурою проти працівників райвідділку, які затримували Д.

Рішення про закриття кримінальної справи містить визнання того, що «під час досудового слідства мали імовірно місце факти недодержання вимог кримінально-процесуального законодавства органами дізнання та досудового слідства».

Це стало результатом трьох років її роботи. Коли Марія ввійшла в цю справу, вона ще не мала посвідчення адвоката, але їй вдалося зробити те, що дуже рідко вдається навіть досвідченим юристам.

Приклад Марії доводить, що навіть в наших умовах адвокат може рятувати людей навіть в обставинах, які здаються безнадійними.

Олена Карась

Довідка: Марія Камінська є одним з юристів Мережі правової допомоги хворим на ВІЛ та наркозалежним.

Метою проекту Харківської Правозахисної Групи «Забезпечення захисту прав людини вразливих груп населення силами всеукраїнської мережі правової допомоги» (який здійснюється за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження») є надання своєчасної, доступної, кваліфікованої та якісної юридичної допомоги у захисті прав осіб, які вживають наркотики, пацієнтів ЗПТ та людей, які живуть з ВІЛ/СНІД силами всеукраїнської мережі адвокатів та юристів в різних регіонах України.

Якщо ви самі потребуєте такої допомоги, або знаєте людей, які живуть із ВІЛ/СНІД, та/або вживають наркотики, та/або є пацієнтами замісної підтримуючої терапії, права яких порушуються та яким потрібна фахова допомога правників, то пишіть HIV.DV.legalaid@gmail.com або дзвоніть до ХПГ 057 7006772.

images

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair