Активісти кампанії на захист ЗНО встановили намет біля університету нардепа Сороки

В Рівному, як і в багатьох інших містах України, триває поширення інформаційних листівок біля вищих навчальних закладів, яке проходить в рамках кампанії на захист ЗНО, розпочатої Громадянським рухом «Відсіч» в червні цього року.

3 серпня біля приймальної комісії Національного університету водного господарства і природокористування активісти встановили інформаційний намет. Для проведення подібної акції було обрано саме цей навчальний заклад, аби привернути увагу та поінформувати якомога більшу кількість майбутніх студентів цього вишу про той факт, що президент обраного ними університету – Микола Сорока – є співавтором освітнього законопроекту, який може суттєво ускладнити студентам процес здобуття вищої освіти.

В листівках, які поширили активісти, йдеться про загрозливі норми законопроекту №1187 «Про вищу освіту» Ківалова-Калетніка-Сороки. Цей документ передбачає можливість скорочення кількості студентів, які отримуватимуть стипендії, підвищення вартості контрактного навчання, скорочення держзамовлення, відрахування студентів за порушення будь-яких, встановлених керівництвом університету, правил, суттєве обмеження автономії вищих навчальних закладів, повернення вступних іспитів та низку інших антиосвітніх “нововведень”.

Намет на захист ЗНО викликав жвавий інтерес не тільки у абітурієнтів та їх батьків, але й у працівників університету. Слід зазначити, що, на відміну від адміністрації Вінницького національного аграрного університету, президентом якого є ще один співавтор законопроекту «Про вищу освіту» – Григорій Калетнік, викладачі рівненського вишу обмежились цивілізованими методами протидії поширенню листівок.

Після тривалої дискусії з активістами на тему ЗНО та законопроекту «Про вищу освіту» в якій взяла участь також і перший проректор університету Левицька Світлана Олексіївна, працівники університету викликали міліцію. Про це довідався та повідомив активістам присутній на акції журналіст рівненського видання «Четверта влада».

Слід віддати належне місцевим працівникам правоохоронних органів: міліціонер, який прийшов за викликом, поспілкувавшись з активістами, не побачив жодних незаконних дій з їхнього боку та не перешкоджав роботі інформаційного намету.

Крім того, цікавим є факт, що в ході суперечки один із викладачів, який спершу захищав законопроект Миколи Сороки, зізнався в тому, що підтримує законопроект «Про вищу освіту», розроблений робочою групою М. Згуровського (цей законопроект розроблявся широким колом освітян та науковців із залученням представників студентства та громадських організацій і значно відрізняється за своєю суттю від законопроекту Ківалова-Калетніка-Сороки).

rivne1

rivne2

rivne3

rivne4

rivne5

rivne6

rivne7

rivne8

rivne9

rivne10

rivne11

rivne12

rivne13

rivne14

rivne15

 

Джерело: “Вставай і дій!”