Києву загрожує епідемія менінгіту?

В середині вересня в двох районах Житомирщини (Малинському і Коростишевському) померло більше 19 людей, в основному, малі діти. Захворювання почалися після відвідувань різних лікарень в Житомирі.  Смерть наступила дуже швидко, від серозного менінгіту. За словами фельдшера – інкубаційний період був дуже малий.

Зараз про збільшення кількості захворювань на менінгіт вже пишуть і в Києві, однак епідемією лікарі це поки не називають. Однак, в Майдан-Інформу є підстави вважати, що і в Житомирі, і в Києві джерелом інфекції можуть бути поліклініки. Це видається особливо небезпечним через масове відвідання дитячих лікувальних закладів перед початком навчального року в школах і дитячих садках.

В приватних розмовах деякі лікарі висловлювалися на користь впровадження карантинних мір, але документально підтвердити свою позицію відмовилися.

Інфекція прийшла в Україну з Росії. Державна санітарно-епідеміологічна служба Запорізької області оприлюднила застереження «Обережно – вірусний менінгіт!», який ми пропонуємо вам уважно прочитати.

Довідка Майдан-Інформу:

Вірусні менінгіти, які викликані ентеровірусами, частіше спостерігаються влітку та перші місяці осені Переважно хворіють діти та особи молодого віку, їх рідко відмічають після сорока років. Передаються вірусні менінгіти фекально-оральним (через забруднену ентеровірусами воду різного виду користування, продукти харчування, предмети вжитку), контактно-побутовим (при порушенні правил особистої гігієни) та повітряно-крапельним шляхами.

Переважно для серозних менінгітів, які були викликані ентеровірусами, а саме вірусами Коксакі характерно не типовий початок хвороби: з лихоманки, сильного болю у животі, у грудах або в кінцівках (можна сплутати з гострим апендицитом), можуть спостерігатися симптоми герпетичної ангіни та афтозного стоматиту. Потім з’являються характері для всіх менінгітів симптоми: нестерпний головний біль, нудота, блювота, тощо.

1205389787

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair