У Тернопільській “Батьківщині” процвітає совок

27 серпня 2013 року відбулося розширене засідання бюро Тернопільсьої обласної організації ВО «Батьківщина». Збори керівництва краю однієї з найпотужніших опозиційних сил в країні – подія, погодьтеся, далеко не рядова.

Адже напевне, усім тернополянам, яких хвилює доля України, цікаво: яку стратегію та тактику оберуть тернопільські соратники Юлії Тимошенко для подальшої боротьби з владою?

А те, що на зборах був присутній запрошений головний тимошенківець Франківщини інтригувало: може мова піде про якісь спільні проекти?

Партійний веб-ресурс обласної «Батьківщини» згодом розмістив детальну інформацію про збори. Однак, годі шукати там зародки масштабних планів, сміливих політичних заяв чи оприлюднення нових креативних кроків боротьби з режимом.

Виявляється, збори були скликанні з єдиною метою: осудити інтерв’ю однопартійця-нардепа Апостола місцевій інтернет-газеті «Про все». Більше того, ставилося питання навіть про виключення його з лав партії. (уявляєте, як зраділа б провладна більшість у ВР, якби з’явився безпартійний нардеп-опозиціонер  – це ж майже новоспечена тушка!)

Рішення зборів, до речі, цілком могло б знаходитися десь на передовиці  газети «Правда» часів розгулу брежнєвського застою – одностайне засудження однопартійця за газетні вольності. Щоправда, до виключення з партії так і не дійшло, оскільки нардеп частково розкаявся:

«1.Визнати несправедливою критику діяльності обласної партійної організації та її керівництва наведені в інтерв’ю М.В.Апостола.

2.Враховуючи те, що М.В.Апостол визнав окремі опущення в даному інтерв’ю щодо партійної організації області, оголосити члену бюро Тернопільської обласної організації  М.В.Апостолу догану.

Результат голосування: «ЗА» – 13, «ПРОТИ» – 0, УТРИМАВСЯ» – 1, не голосував – 1»

Що ж такого «крамольного» наговорив Апостол журналістам? Та просто вкотре озвучив свою незгоду з політичним курсом обласного партійного боса Деревляного.

Наразі їх конфлікт, схоже, цілком дозрів до точки неповернення у мирне русло. Союзником Апостола у цій боротьбі може стати Заставний, який після об’єднання “Батьківщини” і “Фронту Змін” на Тернопільщині постане серйозною проблемою для Деревляного щодо особистісного лідерства і в світлі майбутніх виборів мера-2015. Адже екс-мер – політик з досвідом і йому цілком під силу порушити багаторічну гегемонію Деревляного. Чи не тому сьогодні об’єднання цих опозиційних сил в області так затягується? Більше того, видається, що й для Заставного Апостол наразі дуже вчасний союзник, людина, з допомогою якої йому буде цілком до снаги провернути бліц-криг з усунення Деревляного. Тому навряд чи буде великою несподіванкою, коли виявиться, що Заставний дотичний до нинішнього загострення взаємин Апостола й Деревляного.

Така от на сьогодні політична кухня опозиції Тернопілля: підкилимні ігри, хвороблива амбіційність і феодальні розборки. І все це спокійно вариться на опозиційному вогні наївності місцевого електорату. Не збігло б!

Олександр Ротман, Тернопільська липа