«Зоря» сталінізму. Газета дніпропетровської облради незлим тихим словом згадує «вождя народів»

Видання обласної влади “Зоря-город”, яке нещодавно шокувало скандальною історією зі «столицей хохлов» в кросворді, тепер відзначилося іншим неподобством. В рубриці «Ветеран Придніпров’я” газета за номером 36/25  від 4 вересня на честь сімдесятиріччя визволення Дніпропетровщини надрукувала матеріал під заголовком «Забвению не подлежит».

Своїми спогадами про дитинство, яке припало на окупацію краю німецько-фашистськими загарбниками, ділиться  ветеран педагогічної праці, відмінник народної освіти України, вчитель історії, житель П’ятихаток Миколай Солонець, 1937-го року народження.

На 12-ій сторінці автор матеріалу власкор «Зорі» Олена Чернявська пише:

«Пам’ять, пам’ять! Сколько подробностей сохраняет она о тех трагических событиях. А вот Николай Солонец хранит, как самую большую реликвию, «Правду» за 10 мая 1945 года с обращением Сталина к советскому народу. Редко в каком музее есть такой раритет, а вот у нашего ветерана есть».

Про звернення «вождя народа» в «Правді» як найбільшу реліквію тих часів написано надзвичайно зворушливо й тепло, в урочисто-піднесеному стилі. Як про найдорожче.

Слід зазначити, що подібні прояви в газеті – не рідкість, а надто, що стосується рубрики «Ветеран Придніпров’я”. Зі змісту матеріалів складається враження, що всі герої публікацій – або самі колишні енкаведисти, або ж їхні нащадки.

В іншому номері одна із статтей, яка була присвячена темі “Великої Вітчизняної” війни, мала краcномовний заголовок – “Против нас воевала вся Європа”. І таке друкується у виданні чинної влади, яка в області і на всеукраїнському рівні, принаймні на словах, декларує проєвропейський курс України.

А ще ледь не в кожному випуску газети – матеріали про “видатних” діячів КПСС, членів політбюро, РСДРП (б), КП(б)У, СМЕРШівців. На сторінках “Зорі” час не лише зупинився, а й стрімко помчав назад у морок тоталітарного минулого.

Олексій Мазур,
Дніпропетровськ.

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair