В Харкові відбулись урочисті заходи з нагоди Покрови Пресвятої Богородиці та Дня створення УПА.

13 жовтня 2013 року в переддень Покрови Пресвятої Богородиці та Дня створення Української повстанської армії в Харкові пройшов ряд заходів, присвячених їх святкуванню. У Свято-Дмитрівському катехитично-пастирському центрі відбулась урочиста академія. ). Захід розпочався молитвою та вступним словом архиєпископа Харківського і Полтавського Ігоря (Ісіченка). Владика наголосив на чесності та сумлінності як визначальних ознаках кожного борця за ідею нації.

У рамках заходу були представлені доповіді істориків про діяльність українського підпілля на Харківщині в 40 – 50-ті рр. ХХ ст., а також про специфіку збройного протистояння УПА та нацистської Німеччини

В`ячеслав Труш розповів про специфіку та складнощі організації націоналістами руху опору окупантам, спочатку німецьким, а потім й радянським на теренах Харківської області. Молодий історик Владислав Сапа представив цікаві матеріали протистояння націоналістичного підпілля в боротьбі з силовими структурами нацистської Німеччини. Захід завершився урочистим виконанням Гімну Організації Українських Націоналістів.

Організатором урочистих заходів виступила ХОО ГПО «Українська справа». Під час цієї урочистої події – Дня створення УПА та Покрови Пресвятої Богородиці зібрався повний зал охочих дізнатись про національно-визвольні змагання українського народу під час Другої світової війни. Окрім представників ГПО «Українська справа», були присутні члени харківського осередку ВГО «Молодіжний націоналістичний конгрес», парафіяни Свято-Дмитрівського храму УАПЦ та національно свідомі жителі міста. Модератором заходу виступив Олексій Слободянюк.

Урочисті заходи продовжились у Молодіжному парку, біля місця розташування колишнього каменя воякам УПА (знищеного у квітні цього року), нині – березового хреста, де архиєпископ Ігор (Ісіченко) провів панахиду за героями, що загинули у боротьбі за Незалежність України. Після коротких виступів громадських діячів патріотичних організацій м. Харкова відбулась акція «Присяга УПА», під час якої всі присутні мали змогу скласти присягу на вірність Україні. Організаторами цієї акції виступили Харківська обласна організація Молодіжний націоналістичний конгрес та Харківська обласна організація ГПО «Українська справа».

Прес-служба Харківської обласної організації
ГПО «Українська справа»

1378260_589774877737272_132149653_n

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair