Наталка Зубар: Crowdsourcing – технологія створення достовірної інформації для відстоюванні прав людини.

Тези виступу на науковому конгресі “Інформаційне суспільство в Україні”

cr1Слово краудсорсинг (Crowdsourcing) не має поки адекватного перекладу в українській мові і означає збирання даних натовпом. Одним з напевно відомих вам прикладів краудсорсингу є Вікіпедія.

Наш сайт Майдан має тривалу історію створення новин таким шляхом, коли ми просимо читачів про уточнення даних про події, свідчення очевидців з різних міст. Ми видали три книжки, написані шляхом краудсорсингу на форумі.

В квітні 2012 року нам повідомили новину, яка стосувалася адмінресурсу в процесі підготовки до виборів в Харкові, нам надсилали нові і нові свідчення, і в результаті авторами її стали 17 людей, не знайомих друг з другом. Так в нас народилася ідея проекту, який ми успішно реалізували на виборах в Верховну Раду України 2012 року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Ми просили волонтерів присилати нам фото та відео свідчення про порушення закону про вибори. Наш правник створив для них методичні рекомендації про те, що є порушенням, і в які органи влади треба скаржитися в таких випадках. Ми всіляко заохочували людей писати детально.

Ми не розглядали анонімки. Ми зв’язувалися з джерелами. На моніторинговій карті не оприлюднювалися не перевірені випадки і такі, в яких наші правники не вбачали порушення закону.

А далі починався краудсорсинг – люди присилали нам коментарі про подібні випадки. Присилали фотографії порушень, які відбувалися в інших містах, розпитували знайомих і спонукали їх присилати свої свідчення.

Таким чином в серпні 2012 ми зібрали фото та відеодокази системного порушення закону – застосування адмінресурсу для агітації – в Одеській області з 11 населених пунктів. Цього було достатньо, щоби привернути увагу Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської і вона особисто поговорила про це з головою Одеської ОДА. Порушення було швидко усунене.

В зборах доказів брали участь 14 волонтерів з Одеси та області. Більшість з них займалася такою діяльністю вперше, були такі, що хвилювалися за власну безпеку (ні з ким нічого не трапилося). Головне, про що писали нам волонтери, це те, що вони переконалися, що таким чином людям можна впливати на дотримання закону.

За час виборчого процесу в нас на карті було оприлюднено 1637 повідомлень про порушення. Більшість з них мали більше одного джерела інформації, біля 50 були по справжньому створені натовпом (кількість кореспондентів була більше 10 на кожне).

Crowdsourcing передбачає можливість виправлення помилок. В нас був і є дуже простий спосіб надсилання коментарів і спростувань на наші публікації. В результаті надійшло 7 спростувань, з них два закінчилися публічним діалогом сторін і вирішенням проблем (це стосувалося рівності доступу кандидатів до публікацій в комунальних ЗМІ). В трьох випадках скаржники ніяк не могли підтвердити свої заяви. І тільки в двох випадках ми виправили інформацію і подякували за виправлення.

З початку існування сайту Майдан майже 13 років тому ми всіляко заохочуємо критику. Таким чином досягається надзвичайно висока достовірність публікацій. Бо люди вмотивовані шукати помилки і впевнені, що їх зусилля не будуть марними і ми оприлюднимо їх інформацію.

Краудсорсинг – це дуже потужний метод для збору доказів. Він дозволяє отримати погляди на проблему з різних боків, в різний час, від людей з різними поглядами та різним рівнем підготовки. І результат виходить достовірним через закладене в методі зниження  впливу суб’єктивних факторів. Безумовно, коли йдеться про юридично валідні докази, то на стадії порівняння та зібрання доказів потрібні правники та досвідчені спеціалісти з інформаційних технологій. Нам доводилося перевіряти властивості файлів, які нам присилали. Ясно, що їх можна підробити, але абсолютна більшість людей не вміє цього робити. Таким чином ми змогли виявити чорний піар проти кандидата, через те що фото було датоване 2010 роком і зняте в іншому від заявленого місці.

Що є головним в нашому методі?

  1. Чітка і однозначна постановка проблеми чи питання
  2. Наявність якісних методичних рекомендацій для волонтерів
  3. Всі кореспонденти поставлені в однакові умови (ми чітко прописали публічні правила)
  4. Високі вимоги до якості повідомлень
  5. Забезпечення фахової оцінки наведених матеріалів
  6. Обов’язковість не анонімності
  7. Обов’язковість документальних підтверджень (фото, відео, скани документів). Ми оперуємо тільки фактами

Чим більше джерел повідомляють інформацію, тим точнішою є повна картина і відбувається автоматична перехресна перевірка даних.

Шляхом краудсорсингу, але вже іншим методом, ми зібрали дані про наявність незаконних актів міських рад, які обмежують право на мирні збори. Авторами карти, де відображені такі населені пункти та стан комунікації про скасування таких актів стали 492 міських ради та 96 прокуратур. Ми всім задавали однакові питання та надсилали однакові звернення. Комунікація щодо одного населеного пункту могла займати до 10 листів. Станом на 16 жовтня 2013 року ми вже домоглися скасування 15 таких актів і винесення протестів прокуратури на 33 акти з 90 існуючих.

Ми радимо використовувати краудсорсинг для збору документальної інформації про будь які порушення прав людини, це виведе правозахист на вищий щабель і залучить до правозахисної діяльності більше людей, забезпечивши широку народну підтримку.

Наталка Зубар, Голова правління ІЦ “Майдан Моніторинг”

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair