ЄСПЛ підтвердив порушення прав українських громадян на мирні зібрання – юрист

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) своїми рішеннями проти України, ухваленими протягом останнього часу, констатував порушення прав українських громадян на мирні зібрання та відсутність у країні закону, що регулює проведення мирних зібрань.

Про це агентству “Інтерфакс-Україна” повідомила адвокат, радник правової групи “Павленко і Побережнюк” Тетяна Ігнатенко.

“Оскільки в Україні не врегульовано це питання на законодавчому рівні, це призвело до ухвалення ЄСПЛ рішень проти України, в яких ЄСПЛ констатував порушення прав громадян України на мирні зібрання (ст. 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод)”, – сказала вона.

За словами адвоката, як приклад таких рішень можна назвати прийняті в поточному році рішення “Шмушкевич проти України” від 14 листопада і “Вєренцов проти України” від 11 липня, за якими ЄСПЛ констатував втручання в право заявників на мирні зібрання, оскільки таке втручання не було скоєно “відповідно до закону”, оскільки в країні відсутній спеціальний закон, що регулював би порядок проведення мирних зібрань.

” ЄСПЛ ще раз вказав на необхідність ухвалення такого закону парламентом України”, – сказала вона.

Як зазначила Т. Ігнатенко, відповідно до положень Конституції України, кожному громадянину країни гарантовано право мирно, без зброї проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. Крім того, право громадян на свободу мирних зборів і об’єднань з іншими громадянами передбачено також положеннями ст. 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Водночас, за словами юриста, існують обмеження реалізація цього права. Зокрема , такі обмеження може встановлювати суд відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинів, для охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей і є необхідними в демократичному суспільстві.

Тим часом до цього часу в Україні ще не ухвалено спеціальний закон, який би визначав порядок проведення мирних зібрань, а також підстави для обмеження їх проведення.

Крім того, Т.Ігнатенко зазначила, що, незважаючи на відсутність спеціального закону, яким було б передбачено механізм реалізації права на мирні зібрання, необхідно пам’ятати: суд своїм рішенням дійсно може заборонити проведення мирних зібрань, але лише за наявності достатніх підстав реальної загрози порушення громадського порядку, а також прав і свобод громадян.

“Таким чином, у реалізації свого конституційного права необхідно дійсно збиратися мирно, без застосування зброї та без порушення прав інших осіб”, – сказала вона.

http://ua.interfax.com.ua/news/general/179054.html

A propos Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair