Альона Соколинська: Форум Євромайданів в Харкові заклав актуальні основи конструктивної співдії

Питання, що обговорювались 11-12 січня на Всеукраїнському Форумі Євромайданів приведуть громадський рух до успіху, впевнені координатори та учасники події.

Зараз відбувається остаточне редагування рішень, за які проголосували делегати Першого Всеукраїнського Форуму Євромайданів, який два дні напружено працював у Харкові, незважаючи на страшенний опір діючої влади.

«Резолюція складається з резолюцій семи окремих тематичних груп, за якими працював Форум. Ми проголосували за всі окремі пункти, які війшли до складу, – пояснює одна з організаторів Форуму,та модератор групи «Координація інтелектуальної та мистецької співпраці Євромайданів» Вікторія Склярова. – Були озвучені частини резолюцій кожної групи, і тепер вже редакційна група їх зведе до купи. Очолює редакційну групу правозахисник Євген Захаров,  до складу групи ввійшли спікери, які були обрані в кожній групі, це делегати Форуму. Кінцевий варіант резолюції, як редактор, зведе Дмитро Капранов».

Всі учасники говорять про те, що робота пройшла дуже  конструктивно та на позитивній хвилі. До Харкову з’їхалися учасники з різних кінців України – не тільки з західних областей, як про це повідомляли провладні джерела, але й луганчани, і гості з Кривого Рогу і з Запоріжжя і з Дніпропетровську, булипредставлені були всі регіони.

Вік учасників коливався від двадцяти до шести десяти «з плюсом», в кожного з них – практичний досвід організації креативних заходів. «Наймолодшим був активний студент Максим з Чернівців, де є потужний вплив місцевого Університету, – розказує пані Вікторія. – Він є редактором газети, і поділився креативними напрацюваннями свого Майдану, в тому числі про місцеву пресу. Віні висловлював дуже чудові ідеї, які одразу можна втілювати. Наприклад, він один з ініціаторов так званої «Інфо-бочки», яка заохочує і студентів і старших людей ділитись найактуальнішіми новинами зі своїми однодумцями, які приходять на Євромайдан».

В кожній групі працювало від двадцяти до п’ятдесяти людей. Найбільшу кількість зацікавлених зібрала група, де обговорювалася тема «Розробка плану дій щодо встановлення в країні відповідальної демократії». Також актуальною та важливою для багатьох стала тема «Безпека та правовий захист Євромайданів». Сергій Жадан та Євген Бистрицький модерували тему «Система громадянської освіти на Євромайданах» – саме на цю групу, що працювала в «Книгарні Є», спрямовано напали провокатори.

«Люди мають знати свої права та обов’язки органів правопорядку, – пояснює Вікторія Склярова зацікавленість учасників цими темами. – Тому що зі слів одного з очільників держави, нині український народ опинився в «трикутнику смерті» – влада, прокуратура, суди». Важливою також була розмова про систему матеріального забезпечення існування Євромайданів. Під час роботи групи оперативно вдалося зібрати кошти для лікування психолога, громадського охоронця, який разом зі своїм сином постраждав в «Книгарні Є».

Себто, реалізація пропозицій учасників груп Форуму Євромайданів почали реалізуватися з першого дня. Також Харківський Євромайдан показав дуже хороший приклад формування прозорого бюджету – його можна поширити на ті Майдани, де ще такого немає, кажуть організатори.

Головна принципова відмінність цього Форуму від попередніх інших зібрань була в тому, що основна інтелектуальна праця проходила ще до зустрічі. «Обговорення проводилося в закритих Інтернет групах протягом тижня, який передував Форуму, – розказують учасники. – На групах ці готові пропозиції були озвучені. Тому легко було розподілити людей по напрямках – кожний вже заздалегідь обрав групу, в якій хотів працювати з цікавої для себе теми. Деякі обирали дві теми, вже на місці йщли до одної з груп, а їх думки та ідеї були включені до напрацювань обох груп».

Серед делегатів Форуму було багато впливових та відомих особистостей. «Було троє громадян Польщі, серед них Павел Тшинський та Збігнев Буяк – відомий політолог з Варшави, який стояв у істоків «Солідарності». директор міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький, письменник Сергій Жадан, почесний ректор Кієво-Могилянської академії Брюховецький, журналіст з Німеччини Ольга Самборська, письменник Андрій Кокотюха,  відомий харків’янин політолог Євген Золотарьов,  правозахисник Йосип Зісельс з Києва, Дмитро Потєхін – один з координаторів захисту Гостинного двору на Подолі, журналіст Єгор Соболев,  голова організації «Дорожній контроль» Олександр Ситенко .

«Один з польських учасників нас врятував, – згадує пані Вікторія. – Під час подій в Свято-Дмитрівському храмі, коли закрили двері від нападу, він одразу зателефонував Польскому послу і сказав, що є небезпека його життю. Посол зателефонував голові МІДУ. І тому прислали спеціальні підрозділи для нашої охорони. Коли один з цих бійців заарештували одного провокатора, той показав свою червону перепустку, та його відпустили. Все це є на фото з подій Форуму».

Для гостей та учасників Форуму проводив екскурсію вулицями Харкова Сергій Жадан. «Ми показали всій Україні українське інтелектуальне обличчя нашого міста, 0 впевнена Вікторія Склярова. –  Ідея такої екскурсіі народилась вже давно, колись Михайло Красиків сказав, що Харків – місто-музей трагічних подій в історії української культури. Але не тільки трагічних – в нас можна пройти шляхами видатних особистостей, яких зростив Харків».

 

Вікторія Склярова прокоментувала негативну ситуацію, що склалася на передодні Форуму Євромайданів, коли була розповсюджена неправдива інформація з метою розколоти громаду та опозицію. «Ми зараз налагоджуємо міст, щоби ліквідувати штучний розкол між Форумом та опозицією, – запевнила співорганізатор Форуму. – Серед пропозицій, яка надійшла на Форум, була одна ініціатива, спрямована на розкол громадського руху та опозиції. Але ця пропозиція не знайшла жодної підтримки серед делегатів та учасників Форуму, вона просто «потонула». Ми впевнені, що неможливо відокремити політику від громадського руку. На Форумі ми прийняли рішення, що ми співдіємо з опозицією, бо наша мета багато в чому спільна. Хоча кожен виконує свої завдання, наша головна мета – збудувати Україну нашої мрії. З приводу співдії з опозицією, я маю таке бачення: активні громадяни України мають напрацьовувати певні ідеї, та спільно втілювати їх разом з представниками опозиції. Бо саме громадяни відчувають запит суспільства – куди нам потрібно рухатись, щоби збудувати Україну. Треба, щоб люди почували себе вільними у вільній країні. А це неможна збудувати згори, це можна збудувати знизу. На громадянське суспільство не можна тиснути чи будувати згори, бо вийде новий Радянський Союз. Але й ми не повинні ставити опозиції ультиматуми. Ми повинні створити такі стосунки, щоб співдіяти на рівних – кожний вносить найкраще, що може, в спільну скарбницю. Як на мене це конструктивний шлях, який приведе до успіху. Навіть прогресивна частина Партії регіонів може працювати в цьому напрямку» – запевнила Вікторія Склярова.

Альона Соколинська для газети “День”

Відео – Майдан Моніторинг

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Commentaire

  1. Изменить начало гимна Украины.Еще не умерла Украина – хуже не придумаешь начала гимна страны.
    Эти люди что полезного сделали для Харькова —- НИЧЕГО.
    Только федерация,отмена депутатских льгот и неприкосновенности,уменьшение количество депутатов в парламенте.

Les commentaires sont fermés.