Хроніка екстремального маразму – як проходив Перший Всеукраїниський Форум Євромайданів в Харків

11 січня 2014 р. – перший день Форуму

9.00 Люди з прапорами ПР зайняли декілька місць, які були оголошені Євромайданом місцями збору вздовж головної вулиці на вихідні. Вони поставили гучномовці (насправді, ДУЖЕ ГУЧНІ гучномовці) з ідіотською музикою – переважно російською і класичною західною поп музикою, як ABBA (Happy New Year). Люди, переважно вчителі і студенти, стояли вздовж головної вулиці з прапорами ПР та національними і гаслами “Шануємо Президента Януковича”, старші жінки тримали плакати “Молодь за Януковича”, вони вимагали в євромайданівців забиратися геть і виразно демонстрували проти Євромайдану. Ці люди відбули з плакатами суботу і неділю, навіть під дощем. Переважно вони відмовлялися розмовляти і навіть представлятись та пояснювати, що вони тут роблять. Очевидці розповідали, що шкільні вчителі мусіли стояти позмінно по 4 години, а нагляд за ними здійснювався завучами.

11.00 Реєстрація спостерігачів та журналістів в офісі Харківської правозахисної групи
11.00 Реєстрація делегатів в клубі ІНДІЕ
Тітушки кидали яйця в делегатів, вони влучили в екс-міністра закордонних справ Огризка.
Всі учасники переїхали на авто до однієї з православних церков.
11:30 Тітушки переслідували учасників, які пересувалися містом на таксі, і організатори вирішили переміститись в іншу церкву.
12:30 Пленарна сесія відкрилась у Свято-Дмитрівському храмі УАПЦ.
13:00 Тітушки намагаються прорватися до храму, однак їх блокують волонтери служби безпеки форуму.
Беркут і Грифон усувають тітушків від стін церкви, деяких затримують, але значно більше їх і далі збираються навколо церкви.
15:00 Форум переходить до роботи у семи тематичних групах, кожна з яких працює в іншому місці, переважно це офіси ГО.
17:00 Тітушки прориваються в книгарню “Є”, де працювала група громадянської освіти, кидають в приміщення ємність з перцевим аерозолем, примушуючи всіх покинути приміщення.Міліція з’являється через 30 хв, (після того, як спочатку черговий відмовився зареєструвати виклик). Тітушки важко поранили охоронця книгарні.
19:00 Ввечері учасники Форуму зібралися біля пам’ятника Григорію Сковороді, де відбувався мітинг Євромайдану-Харків. Тітушки атакували учасників, однак міліція зупинила їх. Мітинг закінчився швидко, тому що хтось (думаємо, це зв’язано з місцевою організацією ПР) привіз автомобіль з гучномовцями і почав транслювати дуже гучну музику.
20:00 Люди продовжували ходу містом під охороною міліції, Беркуту і Грифону, нечисленні тітушки їх супроводжували. По ходу колонни на вулицях гасили світло.

12 січня 2014 — Другий День Форуму

11:00 Делегати Форуму зібралися на заключне пленарне засідання в офісі Харківської Правозахисної Групи (ХПГ).
11:25 У приміщеннях ХПГ зникла електрика. Працівники електромереж повідомляли про аварію.
11:40 Налаштований проти Євромайдану натовп бюджетників з прапорами ПР зібрався у дворі поблизу офісу ХПГ
11.45 Харківський Євромайдан зібрався на стихійний мітинг біля пам’ятника футбольному м’ячу в парку Шевченка, о 12.00 почали співати гімн,українські пісні, від мітингу ПР відділяв кордон міліції, з того боку були спроби забити звук за допомогою гучномовців, коли людей зібралось стільки, що вже не вміщав залишений нам клаптик землі, та за спинами почали з”являтись невідомі, ми вирішили йти парком до Каскаду. супровод міліції був дуже обільнй)). Після передзвону з координаційною радою колона самостійно рушила до пам’ятнка Ярославу Мудрому
12:10 невідомі особи повідомили міліцію про мінування Свято-Дмитрівської церкви. Наряд міліції прибув туди, обшукав територію, але нічого не було знайдено. Під час обшуку в храмі вимкнули електрику. Були чутки, що тут відбувається пленарне засідання Форуму. Але у церкві учасників Форуму не було.
12:45 Делегати Форуму на пленарному засіданні прийняли підсумкову резолюцію
13:00 Пленарне засідання Форуму закінчилося
13:20 Прихильники Євромайдану рушили до пам’ятника Ярославу Мудрому, який вважається найбільш знаменитим та шанованим серед українських князів.
Анті-Євромайдан з бюджетників, які тримали прапори ПР оточив спільноту Євромайдану. Міліція зробила “коридор” між двома натовпами.
На площі також біло виставлено авто із гучномовцями. Це блакитна вантажівка, яку охороняла міліція, була використана для перешкоджання Євромайдану через гучну музику та моторошні промови, в яких стверджувалося, що євроінтеграція зробить українців рабами
Важко уявити абсурдність того, що відбувалося. Учасники Євромайдану співають Національний Гімн а з вантажівки голосно волає “Європа – це рабство”. Учасники Євромайдану разом молилися, а з вантажівки лунає російська попса. Учасники Євромайдану та спостерігачі сприймали це як битву між Руським миром та Україною
Також на площі було багато “тітушок”. Є відео, на якому “тітушки” оточують Євромайдан і музика з гучномовців лунає доволі голосно. Вони також кидали газові шашки. Багатьох з них затримала міліція.
“Тітушки також кинули дві димові шашки у безпосередній близькості до пам’ятника Ярославу Мудрому.
Євромайданівці принесли свої всласні електрогенератори та гучномовці та організували власне звукове підсилення. За півгодини ПР підігнало другу вантажівку із гучномовцями.
16:00 “Тітушка” кинув газову шашку всередину Євромайдану, що спричинило задимленість та загазованість повітря.
16:30 Учасники Євромайдану залишили площу та ПР-мітинг розійшовся одразу по тому.
На мітингу жінка оголосила, що “тітушки” є членами бійцівських клубів, власником яких є кримінальний авторитет Артур Марабян http://cripo.com.ua/?sect_id=4&aid=37065, вона апелювала до його свідомості та просила пам’ятати про Бога

Як це було розповідає менеджер Харківської правозахисної групи Борис Захаров

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

3 Commentaires

  1. Мужества и здоровья ребятам – евромайдановцам ! Вы – наша гордость и надежда .

  2. Думаю,что просто хождение хороводами уже ничего не даст. Необходимо всем миром ехать на майдан и принимать решение на вече о подготовке гражданских выборов. Президента,правительства,ВР. А потом -отстаивать этот выбор. Тоже всем “миром”.

Les commentaires sont fermés.