Україна посіла 127ме місце у Всесвітньому рейтингу свободи слова. Між Колумбією і Афганістаном.

Україна посіла 127 місце із 180-ти у щорічному Індексі свободи слова, який складає міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів”. Сусідами України у рейтингу стали Колумбія (126) і Афганістан (128). Про це йдеться в прес-релізі “Репортерів без кордонів”, переданому ІМІ.

Минулого року Україна посідала 126 місце.

Як зазначають автори дослідження, рейтинг складався до подій, що почалися в Україні у грудні 2013 року, і тому він не враховує посилення репресивної політики українського уряду, яке відбулося відтоді. Але, у доповіді “Репортерів без кордонів” наголошується, що це обовязково буде відображено у наступному Рейтингу свободи слова. “До кінця 2013 року (в Україні – ред.) відбулося значне послаблення здобутої під час Помаранчевої революції свободи інформації”, – наголошено в доповіді.

Трійка лідерів Рейтингу-2014 – Фінляндія, Нідерланди та Норвегія. Ці ж країни посіли перші три місця і в торішньому дослідженні. Замикають Рейтинг, теж традиційно, Туркменістан (178), Північна Корея (179), та Ерітрея (180).

За словами Оксани Романюк, виконавчої директорки Інституту Масової Інформації, який є партнером “Репортерів без кордонів” в Україні, Рейтинг-2013 обієктивно показує ситуацію в сфері свободи слова, яка тривала протягом року – а саме, рівень порушень і перешкоджань був майже таким же, яким і протягом виборчого і насиченого політичними подіями 2012 року, коли журналістів били на дільницях, та перешкоджали на зустрічах із кандидатами. “У 2013 не було ніяких виборів, однак тиск на журналістів не зменшився, а навіть дещо зріс”, заявила О.Романюк.

Щодо найближчих сусідів України – і Росія, і Білорусь лишились на тому самому рівні (148 і 157 позиції відповідно). Польща – 19 місце (в минулому році – 22), Угорщина – впала 8 позицій, із 56 до 64 місця, так само опустилась Румунія із 42 на 45те місце.
Лідерами пост-радянського простору у сфері свободи слова стали Молдова (56), Грузія (84), Вірменія (78) та Киргизстан (97).

http://imi.org.ua/news/43056-ukrajina-opustilasya-na-odnu-pozitsiyu-v-indeksi-svobodi-presi.html

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Commentaire

Les commentaires sont fermés.