Звернення учасників ІІ українсько-польського форуму щодо проведення з’їзду ЄФЖ у Москві

ЗВЕРНЕННЯ
учасників ІІ українсько-польського форуму,
який відбувся у м. Казимеж-Дольний, Республіка Польща
13-14 вересня 2014 року

Ми, представники Асоціації польських журналістів, Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки України, учасники ІІ українсько-польського форуму, який відбувся у м. Казимеж-Дольний, Республіка Польща 13-14 вересня 2014 року,

звертаємося до усіх організацій європейських журналістів – членів Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) із закликом щодо зміни місця проведення щорічного з’їзду ЄФЖ, який запланований на 20-22 листопада 2014 року у Російській Федерації, Москва.

Останнім часом ми спостерігаємо безпрецедентне використання значної частини представників російських медіа як безпосередніх учасників бойових дій, здійснюваних проти України. Російські ЗМІ використовуються як зброя для інформаційного забезпечення і підтримки агресії. Вони, ігноруючи професійні стандарти, не лише маніпулюють фактами, але й вигадують новини, які спотворюють реальність. Така діяльність носить системний характер. Є очевидним, що вона є координованою та контрольованою єдиним державним політичним центром з Російської Федерації.

Позбавлення права на отримання об’єктивної та достовірної інформації, застосування пропагандистських та маніпулятивних технологій чинить згубний вплив на свідомість людей у різних країнах. Це збуджує міжнаціональну ненависть, нетерпимість, що несе безпосередню загрозу усталеній системі міжнародної безпеки.

Це явище ми розцінюємо як грубе порушення міжнародних професійних та етичних стандартів журналістської професії та заперечення ідеї журналістики як такої.
Підтримка українських журналістів, а також тих незалежних ЗМІ, які ще залишилися у Росії, є можливою виключно через виразну та об’єктивну розстановку акцентів – чітке розуміння, хто є агресором, а хто є жертвою.

Зустріч європейських журналістів у Москві безперечно буде використана у пропагандистській війні, яка ведеться кремлівською адміністрацією.

Ми звертаємося не лише до МФЖ та ЄФЖ, але й до всього журналістського середовища із закликом про захист професійних та етичних журналістських стандартів і загальноєвропейських демократичних цінностей.

14 вересня 2014 року

Голова АЖП Кшиштоф Сковронський
Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко
Голова НМПУ Юрій Луканов

Для довідки. Перший форум українських і польських журналістів відбувся в Казімежі Дольному торік у вересні. Тоді Асоціація польських журналістів, Незалежна медіа-профспілка України і Національна спілка журналістів підписали Декларацію про співпрацю. Після цього було здійснено кілька спільних проектів. Зокрема, польські колеги допомогли створити українським колегам фонд допомоги для журналістів, які потерпіли від свавілля міліції на Майдані і для тих, які змушені були виїхати із східних регіонів України та АР Крим через російську агресію.

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair