Незаконний примус на виборах до Верховної Ради 2014 на Харківщині

Виступ 26 жовтня 2014 на прес-марафоні «Парламентські вибори – 2014» в Харкові, організованому Харківським обласним відділенням КВУ.

Я розповім про те, що передувало виборам і про те, яким було, на наш погляд, найогидніше порушення в Харкові і Харківській області. Повторилася ситуація 2012 року з незаконним примусом в школах, хоча і в набагато меншім ступеню. Тоді в школах це порушення носило абсолютно тотальний характер. Зараз ми зафіксували порушення тільки в трьох округах і тільки в кількох школах. Про що йдеться.

В презентації є фото з 2012 року. Там зображена агітація в школах за Писаренка. Роздавали продуктові набори. Це підкуп. Йдеться про те, що школи використовувалися як майданчики для агітації, учнів примушували розносити продуктові набори.

На 168 окрузі цей плакат висів у школі на вулиці Клочківській. Це не єдина школа, де таке було. Під час виборчої компанії йшла агітація в школах. Всім відомо, що це заборонено. Це був перший раз, коли на наше звернення в Міністерство освіти і науки була реакція. Міністерство вплинуло на ці школи, попередивши їх про неприпустимість політичної агітації в школах. Очевидно, що людям з компанії Писаренка було незрозуміло, що ситуація змінилася.

Це музична школа на вулиці Культури. Там теж агітація за Писаренка. На дошці пошани. «Благодійники, яким ми завдячуємо». Постає питання, що за благодійність? Що було зроблено, яким чином вони відзначилися в цій школі і за які гроші? Діти змушені були дивитися на цю політичну рекламу.

В 168 окрузі на день вчителя піарники Писаренка зібрали вчителів в концертному залі «Україна» на концерт. На всіх запрошеннях були фото Писаренка, його вітання зі святом. Виникає знову питання: на які гроші це було зроблено? Це моніторив і Автомайдан і інші громадські організації також. Була підозра, що будуть роздавати якісь продуктові пакети або подарунки. Цього не було. Сам Писаренко, коли побачив, скільки людей спостерігають за ситуацією, не прийшов на цей концерт. Але все одно було використано його прізвище для агітації.

Округ 169 Київський район. Школа №4 і гімназія №1. Тут були зафіксовані факти, коли школярі разом з вчителями розносили продуктові пакети. Якщо вчителі все-таки люди дорослі і можна підозрювати, що вони це роблять добровільно, то діти залучені примусово і до агітації, і підкупу. Про такі випадки нам відомо тільки в м. Хмельницькому.

Округ 169 школа №37. Тут роздавали пакети для викладачів від Скоробагача. Навіть дизайн пакетів незмінний з 2012 р. Це благодійний фонд «Вместе победим».

Округ 175. Дергачів Довірені особи кандидата Сергія Кузана побачили в школі №1 у вчительській величезну стопку газет з агітацією за Кацубу. Вчителі і навіть завуч були залучені в агітацію.

Незаконний примус ми фіксуємо як одну з форм дискримінації, коли людей, залежних від бюджету, від влади якимось чином примушують робити те, що не передбачено законом. На нашу думку це одне з найгірших форм порушень.

Ми досліджуємо незаконний примус не тільки на виборах. За останні півроку ми не стикалися з ситуаціями, щоб у когось із вчителів чи лікарів, яких примушували щось робити і вони відмовилися, були якісь покарання за це. Цього не було. Але люди досі бояться і на жаль, досі ще живуть у совецькой ментальності «якщо начальство сказало, значить треба робити».

Я закликаю боротися з цим всіма можливими методами, бо з таким ми нову Україну не побудуємо. Абсолютно все одно, яка це буде влада, якщо вона буде примушувати вчителів і дітей брати участь у політичній агітації.

Але масштаб таких порушень значно менший ніж у 2012 році. Якщо у 2012 році по Харківській області у нас було зафіксовано 28 таких випадків, то зараз всього 6.

Наталія Зубар, Голова правління ІЦ «Майдан Моніторинг»


Дивитися з 2h18m28s

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair