У Парижі відбувся форум “За вашу і нашу свободу”

4 жовтня 2014 в Парижі відбувся форум  «За вашу і нашу свободу», проведений російською Асоціацією «Росія-Свобода» спільно з українською громадою. Ця організація, створена Олексієм Прокопьєвим в 2012 році, проводила маніфестації у французькій столиці з 2011, що відбулися  після протестів у Москві на Болотній площі проти фальсифікації виборів в Держдуму 6 скликання. Також засновники правозахисної організації опублікували спільно з російськомовною нью-йоркською Асоціацією захисту людських і громадських прав  відкриті листи в боротьбі за звільнення журналісток Анни Політковської і Наталі Естемірової, котрі згодом загинули. Третій щорічний форум, проведений за ініціативи асоціації «Росія-Свобода», не оминув увагою війну в Україні. В дискусії довкола ситуації в Україні прийняла участь Людмила Козловська, президент організації «Open dialogue», дія якої розповсюджується на Росію, Білорусь, Україну. На її думку, основною проблемою в українському суспільстві після закінчення Євромайдану є необхідність люстрації.

Для трансформації влади діячка пропонує залучити досвід центральноєвропейських країн, зокрема Польщі, адже саме там знаходиться штаб-квартира організації. Після революції Open dialogue активно займається захистом людей, що постраждали від дій режиму Януковича, або безпосередньо під час війни. Найдієвішими засобами, на думку Козловської, є вивчення конкретних випадків порушення прав людини, складення таких списків і організація захисту цих постраждалих. Також асоціація сприяє виїзду в західні країни українських політиків, аби ті свідчили про ситуацію в Україні. Зокрема, за її допомогою громадський активіст Єгор Соболев здійснив європейське турне для зустрічі з діячами, що проводили люстрацію в своїх країнах. Завданням його Комітету громадської ініціативи була не тільки розробка закону про люстрацію, але ж і його переклад на вісім європейських мов, його моніторинг. Також Open dialogue  займається наразі вивченням матеріалів про смерть донецького активіста Володимира Рибака, що вивісив на Горлівській РДА український прапор. Правозахисники отримали доступ до справи Надії Савченко, ув’язненню якої вони намагаються запобігти. Людмила Козловська наголосила на тому, що режим Януковича продовжує існувати. Побиття Нестора Шуфрича в Одесі з подальшим викиданням в смітник є суспільною реакцією на слабкість теперішньої влади. Вона наголосила на необхідності очищення влади.

Елла Полякова, голова Асоціації солдатських матерів Санкт-Петербурга, заснованої в 1993 році, розповіла про сумнозвісний «Вантаж 200», що надходить зі Сходу України. За свідченням діячки, слабкий розвиток громадського суспільства в Росії і заляканість заважають людям свідчити щодо ситуації в Україні. На відміну від двох чеченських воєн, коли в Асоціацію зверталося до двохсот матерів на день з проханням по допомогу, зараз це майже ніхто не наважується робити. Вона розповіла про кричущий випадок, коли російським солдатам під час їх перебування на Донбасі заборонили розказувати родинам про місце свого перебування. На необхідності розвитку правозахисних організації в Росії і Україні і їх співпраці наголосили також журналісти Галина Акерман і Бенуа Віткін. Не дивлячись на недовіру до східних переселенців решти українського суспільства, а також російську пропоганду, розвинену на Сході України, країна мусить о’бєднатися довкола створення прозорої моделі влади. Форум завершився концертом групи «Танок на майдані Конго».

 

 

Записала Марія Романова