На екологічній руїні благополуччя держави не побудувати!

Продовження Верховною Радою мораторію на екологічні перевірки вже в найближчий час поглибить екологічну кризу в Україні.

31 липня для економії бюджетних коштів Верховна Рада внесла зміни до 31 статті Закону “Про Державний бюджет України на 2014 рік”, чим установила, що контролюючі органи (крім податкової) з серпня по грудень 2014 року мають проводити перевірки тільки з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою самого суб’єкта господарювання. Тим самим на перевірки, в тому числі, й екологічні, був фактично введений мораторій.
Можна зрозуміти логіку такого обмеження: ні для кого не секрет, що нинішні перевіряючи використовують свої повноваження не стільки для контролю за дотриманням законодавства, скільки для наповнення власних кишень. І, на жаль, екоінспектори “задніх тут не пасуть”: система отримання і перерозподілу хабарів в екоінспекціях склалася не один рік тому.
Але слід пам’ятати й те, що діяльність екоінспекції спрямована на збереження життєвого простору держави. Як, наприклад, і діяльність міліції або митниці. І міліціянти, і митники – “класичні” хабарники, але ніхто ж не наважується призупиняти їх діяльність – бо це загрожує існуванню держави. Зупинка діяльності екоінспекції також загрожує існуванню держави – хоча, і з іншого боку.
Згідно інформації Міжнародного благодійного фонду “Екологія-Право-Людина”, з серпня цього року, незважаючи на звернення громадян, екоінспекцією не було перевірено: будівництво качиної ферми на Десні в Чернігівській області на 10.000.000 голів (його, до речі, згідно із новою установкою, не змогли також перевірити ані санстанція, ані архбудконтроль); рубки та полювання в Білоозерському національному парку; рубки без отримання лімітів на природокористування на територіях природно-заповідного фонду в Сумській, Вінницькій, Рівненській, Хмельницькій та інших областях; забруднення річки Коник в Києві; будівництво ГЕС на р. Случ в Губкові на Рівненщині; рубки та будівництво в лісі в Бородянському районі Київщини; рубки в Путильскому та Гринявському лісгоспах; виділення земельної ділянки в прибережно-захисній смузі Південного Бугу в Вінниці.
В Харківській області екоінспекція не здійснила перевірку розорювання ділянки Дворічанського національного парку. За повідомленням Асоціації зоозахисних організацій України, не було проведено перевірок по низці фактів жорстокого поводження із тваринами, в тому числі, стосовно систематичних собачих боїв у Фастові Київської обл., натаскування мисливських собак на ведмедя в Трипіллі Обухівського району Київської обл. тощо.
Якщо по цим всім фактам перевірок не було, можна бути впевненим, що і ці порушення не припинялися. Бо іншого механізму їх припинення в державі просто не існує. І це тільки факти екологічних порушень, по яким робилися звернення громадян, і які нам вдалося зібрати за декілька днів. Наскільки ж в цілому за ці місяці безкарність збільшила кількість екологічних порушень, можна лише гадати.
Тим не менше, зараз Верховна Рада для більшості підприємств планує продовжити цей мораторій на два роки. Так, проектом Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)” до нього додається стаття 38-1 з таким пунктом 3:
“Установити, що у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців з обсягом доходу до 20 000 000 гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України”.

Всім зрозуміло, що наша країна зараз переживає вкрай важкі часи. Але припинення екологічного контролю сприятиме не стільки зростанню економіки, скільки кількості екологічних злочинів – чого буде коштувати економічне благополуччя при руйнуванні довкілля? Кому потрібний достаток, якщо за нього прийдеться платити отруєним повітрям, знищенням улюблених місць відпочинку, неїстівною їжею?
З огляду на це, Міжнародна благодійна організація “Екологія-Право-Людина”, “Бюро екологічних розслідувань” та Еологічна група “Печеніги” звернулися до народних депутатів з пропозицією не відмовлятися від екологічного контролю.
Треба не ліквідовувати цей контроль, а робити його якісним – адже без нього не обходиться ні одна цивілізована держава, не обійдеться і Україна.
*
____________________

КОНТАКТИ:
МБО “Екологія-Право-Людина” Олена Кравченко: okravchenko@epl.org.ua
Голова “Бюро екологічних розслідувань” Дмитро Скрильніков: dskrylnikov@gmail.com
Голова ЕкГ “Печеніги” Сергій Шапаренко: тел. (066) 387-46-81, pe4enegy@gmail.com

Підготовлено ЕкГ “Печеніги”, при використанні матеріалів бюлетеня прохання посилатися на джерело.