Розроблено законопроект #NoUSSRAct – очищення України від радянських символів

Делегатами П’ятого Форуму Євромайданів, що днями пройшов у Бережанах, було підтримано ініціативу про необхідність ухвалення законопроекту під умовною назвою #NoUSSRAct, спрямованого на очищення України від радянських символів.

Основна ідея законопроекту полягає в тому, що радянські символи не є тим, на що мають витрачатися гроші українського бюджету, українська держава не повинна мати інтересу до цих символів.

Наслідком відкритого обговорення став такий текст законопроекту:

Закон України ‪#‎NoUSSRAct‬

Стаття 1. Забороняється витрачання будь-яких ресурсів, що повністю або частково фінансуються коштом Державного бюджету України або місцевих бюджетів, на створення, захист або утримування матеріальних об’єктів, які мають символічне значення і присвячені політично-значимим діячам або подіям радянської доби, або містять радянську символіку.

Стаття 2. Матеріальний об’єкт може бути, як виняток, виведений з-під дії цього закону, у випадку ухвалення такого рішення парламентським комітетом з питань культури та духовності та парламентським комітетом з питань бюджету. Рішення має прийматися щодо кожного матеріального об’єкта окремо, на відкритому засіданні відповідного комітету за участі всіх бажаючих, оголошення про яке має публікуватися у газеті “Голос України” із додержанням таких умов:
– оголошення публікується не менше ніж за 2 тижня до дати засідання;
– в оголошенні ідентифікуються матеріальний об’єкт і місце його розташування.

Законопроект має декілька важливих особливостей, нетипових для українського законодавства.

Перш за все, законопроект не вимагає від держави якихось активних дій на його виконання — що традиційно дається органам влади складно, натомість, навпаки, пропонує державі робити те, що вона вміє робити найкраще — самоусунутися і нічого не робити. Українці самі вирішать, які з радянських символів варто залишити і утримувати, а які варто прибрати, держава не повинна мати інтересу до цього питання.

При цьому закон не буде суто декларативним – стаття 210 Кримінального кодексу передбачає кримінальну відповідальність за нецільове використання бюджетних коштів. Також закон буде врахований при плануванні державного і місцевих бюджетів з наступного року.

Закон не лише не потребує видатків з Державного бюджету – він, навпаки, зменшує ці видатки, звільняючи кошти платників податків на нагальніші потреби.

На відміну від більшості законодавчих ініціатив, даний законопроект не збільшує, а зменшує кількість функцій, що покладаються на державу, і не вводить ніяких обмежень або заборон для громадян України.

Також ухвалення законопроекту унеможливить залучення правоохоронних органів до охорони радянських символів, отже правоохоронні органи зможуть вивільнити ресурси на інші, дійсно актуальні за теперішніх часів задачі.

Водночас Стаття 2 законопроекту залишає можливість через відповідну парламентську процедуру вивести з-під дії закону, наприклад, пам’ятники діячам радянської доби, яки були перш за все не символічними політичними фігурами, а військовими, письменниками, спортсменами тощо.

Після збору зауважень та пропозицій від всіх зацікавлених осіб та організацій та їх аналізу та врахування законопроект буде внесено на розгляд українського парламенту для ухвалення відповідного закону.

1 Commentaire

  1. Може бути багато спірних моментів. Необхідна быльша деталізація і конкретизація. Наприклад, підпадають під дію даного законопроекту пам’ятники героям Великої Вітчизняної війни?

Les commentaires sont fermés.