Україна зробила колосальний внесок в перемогу над фашизмом – Президент

Президент Петро Порошенко в Одесі взяв участь в урочистостях з нагоди 71-ї річниці визволення міста від нацистських окупантів. Звертаючись до присутніх у залі, Глава держави зазначив, що з сьогоднішнього свята розпочинається марафон пам’яті з відзначення 70-річчя завершення Другої світової війни, який закінчиться святкуванням Дня перемоги 9 травня.

32663Президент особливо підкреслив внесок українців у перемогу 1945 року. «За підрахунками істориків, близько 6 мільйонів українців воювали у лавах Червоної армії. 2072 українця заслужили звання Героя Радянського Союзу. Український льотчик Іван Кожедуб, який збив 64 німецьких літаки, став тричі Героєм. Чотири оперативні стратегічні об’єднання були названі «українськими фронтами», – сказав Петро Порошенко, зауваживши, що Україна разом з Білоруссю опинилися фактично у центрі подій війни 1941-1945 років.

«Свідченням колосального внеску українців у перемогу над фашизмом стало і визнання України у 1945 році засновницею ООН, на рівні з іншими державами», – наголосив Президент.

Глава держави назвав образливими та шокуючими заяви нинішнього керівництва РФ про те, що війну можна було б виграти і без України. «Такі слова – то наруга над пам’яттю загиблих воїнів і знущання над почуттями живих ветеранів. Не виграли б цієї війни без українців – тут немає навіть про що сперечатися! А от про те, чи почалася би війна, якби у Кремлі не підписали пакт Рібентроппа-Молотова, можна було б і посперечатися», – зауважив Петро Порошенко.

Особливо відзначив Президент героїзм одеситів, 14 з яких були удостоєні звання Героя. «Пам’ять про те воєнне лихоліття нічим не стерти. Наші діди-прадіди з покоління сорокових відбили агресію із Заходу. Та навіть у страшних снах вони не могли уявити, що після сімдесяти років миру в життя їхніх онуків та правнуків війна увірветься… зі Сходу», – сказав Петро Порошенко.

«Чим, скажіть, аншлюс Австрії 38-го року чи окупація Судетської області в 39-му відрізняються від анексії Криму чи спроб відторгнути Донбас в 2014-му?!» – запитав присутніх Президент.

Глава держави відзначив значний вклад одеситів у антитерористичну операцію на Сході. «Вперше за 70 років ми зі зброєю в руках захищаємо суверенітет та територіальну цілісність держави від ворожих зазіхань. Гідні слави своїх героїчних предків, одесити встали на захист Батьківщини, виконуючи свій святий обов’язок в лавах Збройних Сил України та інших військових формувань», – сказав Президент. Петро Порошенко відзначив особовий склад оперативного командування «Південь», підрозділи Військово-Морських Сил, повітряного командування «Південь», Національної гвардії, офіцерів та курсантів Військової академії. Одеські морські прикордонники беруть участь у охороні морської ділянки державного кордону біля Маріуполя. 59 кращих синів Одещини віддали життя за свою українську Батьківщину.

Президент особливо також зазначив той факт, що за рік в Одесі сформовано потужний волонтерський рух на підтримку армії.

Глава держави звернувся до присутніх і російською мовою. «Я глубоко признателен Одессе и всем вам за ваш выбор в пользу единой Украины, за вашу верность своей стране, своему народу, своему гражданскому долгу», – сказав Петро Порошенко.

За пропозицією Президента всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у часи Другої світової війни, в ході антитерористичної операції, а також тих, чиє життя трагічно обірвалося 2 травня минулого року.

Президент вручив державні нагороди учасникам звільнення Одеси, учасникам АТО та волонтерам.

****

Як ми вже повідомляли, ІЦ “Майдан Моніторинг” розпочав власну акцію до річниці перемоги над нацизмом. Детальніше – ТУТ

1399355385_1307933-300x225

1 Commentaire

  1. Украине предстоит еще покончить с русским фашизмом !

Les commentaires sont fermés.