Бюджетний регламент – «за» та «проти»

BudgetN 010

BudgetN 015

BudgetN 016

BudgetN 027

BudgetN 040

BudgetN 047

BudgetN 062

BudgetN 079

BudgetN 120

BudgetN 130

BudgetN 177

BudgetN 203

BudgetN 208

BudgetN 212

BudgetN 216

BudgetN 229Що таке Бюджетний регламент та які переваги його прийняття – такі питання жваво обговорювались з депутатами Ніжинської міської ради, представниками громадськості та місцевої влади на зустрічі, яка пройшла 27 серпня 2015 року в м. Ніжин.

Розпочинаючи зустріч, керівник проекту Наталія Дрозд коротко представила мету та завдання проекту, який реалізує Центр «Доброчин». Проектом «Бюджетний процес – під контроль громади» передбачено розробку та лобіювання прийняття Бюджетного регламенту, що дозволить громадськості активно долучитися до бюджетного процесу не тільки на етапі контролю за використанням бюджетних коштів, але й безпосередньо під час того, коли депутати будуть визначати, куди, скільки та з якою метою витрачати громадські кошти.

Микола Силенко, експерт проекту, детально розповів про переваги прийняття Бюджетного регламенту, а саме
• члени територіальної громади можуть приймати участь у процесах підготовки та ухвалення управлінських рішень, надавати свої пропозиції;
• нормативно закріплюється механізм контролю будь-якого етапу бюджетного процесу з боку громади;
• конкретизуються взаємовідносини між учасниками бюджетного процесу, які в Бюджетному кодексі були б надлишковими, оскільки є специфічними і не універсальними.

Про потенціал та можливості використання Бюджетного регламенту розповів експерт проекту Олександр Підгорний. Бюджет є достатньо складним документом і наявність Бюджетного регламенту є ефективним та зрозумілим провідником в питаннях бюджетного процесу для депутатів місцевих рад і дозволяє їм більш ефективно користуватися наданими законом інструментами (депутатськими запитами та зверненнями) під час формування основного фінансового документу області чи міста. А громади матимуть доступ до формування бюджету та його раціонального розподілення саме на їхні потреби.

Наступним кроком буде обговорення розробленого Бюджетного регламенту та його доопрацювання широким колом зацікавлених експертів.

Проект «Бюджетний процес – під контроль громади» реалізується Центром «Доброчин» в рамках програми «Ціна держави», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з CASE-Україна за фінансової підтримки Європейської Комісії.