У Харкові Сергій Плохій презентував свою монографію «The Last Empire. The Final Days of the Soviet Union»

14 січня у рамках проекту «Вільний університет Майдан Моніторинг» відбулася презентація монографії професора катедри української історії Гарвардського університету, директора Українського наукового інституту Гарвардського університету Сергія Плохія «The Last Empire. The Final Days of the Soviet Union», а також презентація її російського перекладу, який презентував харківський історик, архівіст і перекладач Сергій Лунін. Сергій Лунін переклав останні дві глави монографії та епілог. Решту — його колеги Сергій Гірік і Анатолій Саган

Свою розповідь про книгу професор почав з трохи несподіваної тези — виявляється західним інтелектуалам був абсолютно незнайомий український погляд на події 1991 року і останні дні Радянського Союзу. Існував американський погляд, російський погляд, але голосу другої за розміром і значенням пострадянської країни чутно не було.

Та, як стверджує історик, роль України в розвалі СРСР була вирішальною. Причому, не тільки роль комуністичної еліти і особисто Леоніда Кравчука, які прагнули стати першими фігурами нової держави, але й роль українського народу, який рішуче висловився на референдумі за незалежність, чим поставив західних політиків перед фактом, який ті не могли ігнорувати. Незважаючи на те, що США намагалися вмовити керівників УРСР погодитися з оновленим СРСР у вигляді конфедерації, саме воля простих українців дала Кравчуку карт-бланш на створення окремої незалежної України. А без України існування імперії виявилося неможливим. Ресурсів тільки Російської федерації не вистачало на утримування окраїн, як економічно, так і у військовому плані, хоча середньоазійські республіки зовсім не бажали відмовлятися від дотацій з центру.

Розмова точилася навкруг цікавих подій того періоду, а також деталей роботи над монографією. Чому Джордж Буш-старший намагався умовити Кравчука зберегти Радянський Союз? Чи можливий сценарій розпаду Російської Федерації, подібний до розвалу СРСР? Яким був вплив Народного руху? Чому С. Шушкевич стояв на прорадянських позиціях? Який був баланс між впливом особистостей дійових осіб і загальними історичними законами, що штовхають імперії до їх краху? Аудиторія не хотіла зупинитися задавати питання, і довелося нагадати про регламент.

У другій частині історик та перекладач Сергій Лунін розповів про російський переклад. Книга містить багато документів, для її написання професор Плохій опрацював багато джерел, і це накладало певні умови на роботу перекладача.

Прикро, що купити “Останню імперію” в Україні дуже важко, поки вона вийшла друком тільки в Росії, у видавництві Corpus. Ми задали питання автору щодо перспектив українського перекладу. Перемовини з видавництвом ведуться, але, як це не прикро, чомусь українських видавців більше цікавить інша книга Сергія Плохія “The Gates of Europe: A History of Ukraine” — “Брама Європи. Історія України”. Сподіваємося, що така актуальна монографія для розуміння поточних подій гібридної війни, яка на думку автора є завершальною фазою процесу розпаду Російської імперії і містить свої корені в подіях дев’яностого-дев’яносто першого років, все ж вийде українською мовою в українському виданні.

 

Оксана Середкіна, координатор проекту «Вільний університет Майдан Моніторинг»