Питання нацбезпеки. Геть ворожий контент з українського ефіру! Підтримайте петицію

11108865_1071849512879981_8376296474186147534_n

«Закрити український ефір для відео- та аудіотоварів РФ» — українські артисти та активісти закликають підписати петицію

Після того, як на початку червня 2015 р.набув чинності закон про захист інформаційного простору, російського телерадіопродукту в українському ефірі трохи поменшало. Але зовсім трохи: у телеефірі обсяги російського продукту скоротилися з 35% до 29%. Представники російської кіноіндустрії оцінили свої щорічні втрати від цього приблизно у 400-500 млн доларів. Проте, дія закону майже не зачепила радіоефір: за даними громадськихмоніторингів, російський пісенний контент у купі з українським російськомовним контентом на радіо увосьмеро(!) переважає україномовний і становить близько 40%. Таке становище в українському ефірі обурює багатьох українців. Патріотичні громадські організації неодноразово проводили акції за очищення українського інформаційного простору від ворожого продукту.

Зрештою терпець урвався митцям. 28 січня цього року українські митці звернулися до президента з вимогою закрити український ефір для російського контенту. Про це вони заявили на прес-конференції та створили відповідну петицію.

У петиції чітко сформульовано вимогу про заборону імпорту будь-якої відео- та аудіопродукції, виготовленої на території РФ чи російськими компаніями, а також заборону трансляції цієї продукції в українському теле- та радіоефірі. Автори петиції впевнені: майже вся медіа-продукція РФмістить елементи прихованої або відвертої пропаганди. Це не тільки звеличення силових структур ворога, але й пропаганда т. зв. «русского мира», спотворення історії та сучасності, виправдання злочинів авторитарних режимів та злочинів проти людяності тощо. Оскільки стратегія заборон окремих фільмів, акторів та телеканаліввиявилася недостатньо ефективною, український ефір потребує дієвішого захисту.

Звернення та петицію зініціювали та підтримали фронтмен гурту «KozakSystem» Іван Леньо, лідер «ВВ» Олег Скрипка, Андрій Середа з «Кому Вниз», Сергій Фоменко з «Мандрів», сестри Тельнюк, Оксана Стебельська з ансамблю «Українські барви», письменники брати Капранови, музикант і художник Антін Мухарський, казкар і музикант Сашко Лірник, лідер гурту «Mad Hads»Вадим Красноокий, лідер гурту «TaRuta» Євген Романенко та чимало інших українських артистів.

На цей час петиція зібрала вже понад 2/3 необхідних підписів. Але кілька місяців тому, щоб захиститися від ботів, на сайті петицій до президента запровадили додаткову перевірку даних, яка дещо ускладнює процедуру підписання й сповільнює збирання підписів. Тому громадські активісти створили у Facebook подію, щоб охочі могли легко запросити своїх френдів підписати петицію, а також написали інструкцію з підписання петиції:

Хто ще не підписував петицій до президента, має почати з пункту 1. Хто вже підписував, але ще не проходив новозапровадженої перевірки даних, має почати з пункту 3. А хто вже підписував і проходив перевірку — з пункту 5.

  1. Перейдіть на сторінку петиції. У верхньому правому кутку натисніть «Реєстрація». Введіть свою електронну адресу, придумайте пароль і введіть його двічі, далі введіть запропоновані символи, нижче поставте позначку та натисніть «Наступний крок».

1

  1. Електронною поштою до Вас прийде лист активації. Перейдіть за запропонованим у листі посиланням.

2

  1. Щоб підтвердити, що Ви є реальною людиною, потрібно одноразово пройти додаткову перевірку даних, яку нещодавно запровадили на сайті петицій. Це можна зробити за допомогою податкового (ідентифікаційного) номера.Це цілком безпечно — адже номер і так відомий державі. Виберіть у меню «За допомогою податкового номера».У розширеному вікні введіть своє прізвище, ім’я та по батькові, введіть свій ідентифікаційний номер, поставте позначку і натисніть «Перевірити».

3

  1. Впродовж двох днів Ви отримаєте електронною поштою підтвердження реєстрації. Перейдіть за посиланням у листі.

4

  1. Увійдіть в обліковий запис: введіть свою електронну адресу, пароль, запропоновані символи й натисніть «Увійти».

5

Тепер Ви можете підписати петицію.

Президент Петро Порошенко вже підтримав цілу низку петицій, які зібрали необхідні підписи. Наприклад, петиції про вилучення з українських паспортів дублювання російською мовою, про позбавлення громадянства за сепаратизм, про позбавлення депутатів мандату за прогули, про скасування грошової застави для корупціонерів тощо.

*****

“Майдан” цілком солідарний з вимогами петиції, вважає заборону московського контенту принциповим питанням національної безпеки і закликає всіх українців підтримати петицію і допомогти у поширенні цієї інформації. Дякуємо задзалегідь. Слава Україні!