Журналістська солідарність: медійники прийшли підтримати колег у суді

Сьогодні, 16 вересня, в Октябрському районному суді м. Полтави мало продовжитися слухання справи Віталія Петрова, який обвинувачується у вбивстві.

https://youtu.be/5CLrBi9lIug

На минулому засіданні адвокат обвинуваченого Марина Розанова погрожувала журналістці ГромадськогоТБ.Полтава Ользі Дудці фізичною розправою, якщо її фото з’являться в мережі. Про це Ольгою Дудкою була написана заява до поліції. Спочатку заяву зареєстрували як звичайне звернення громадян, і лише після особистої розмови журналістки з начальником ГУ НП в Полтавській області Олегом Бехом за даним фактом було відкрите кримінальне провадження.

1357

Крім того, погрози лунали і на адресу журналіста інтернет-видання “Полтавщина” Миколи Лисогора.

Цього разу полтавські журналісти прийшли до суду підтримати своїх колег. Були присутні в залі засідання й інші представники громадськості: помічники депутатів, активісти та просто небайдужі.

“По суті, це вперше така ситуація в Полтаві — відкрита погроза медійникам. Ми прийшли, аби зробити розголос і своїми діями не допустити подальшого розширення подібних ситуацій”, — пояснила журналістка газети та сайту “Коло” Надія Труш.

Надія Труш
Надія Труш

Журналістка додала, що по Україні кількість випадків утисків преси стрімко зростає. У Полтаві зараз розслідується шість справ, що стосуються порушення прав журналістів.

“Я прийшов із солідарності. Як мінімум, раз-двічі на місяць я стикаюся з подібними ситуаціями, коли журналістам погрожують, намагаються давити морально. У такі моменти журналісти повинні збиратися разом і показати, що ми разом, і в будь-якому випадку ми зобов’язані допомагати один одному, щоб мати можливість показати життя таким, яким воно є”, — додав блогер інтернет-порталу ВПолтаві.info Олександр Демидович.

Олександр Демидович
Олександр Демидович

“Я дуже радий, що на це засідання прийшло багато полтавських журналістів. З’явилася впевненість у тому, що якщо щось трапиться в суді, то все-таки полтавські журналісти солідарні і підтримують у таку скрутну хвилину”, — висловився журналіст Микола Лисогор.

Микола Лисогор
Микола Лисогор

Сама адвокат Марина Розанова, яка цього дня була присутня на засіданні, спілкуватися з журналістами відмовилася.

Слухання справи перенесли через те, що журналіст Геннадій Фетисов відмовився залишити залу судових засідань на вимогу судді Олександра Струкова. Відео щодо цього інциденту незабаром.

Людмила Гудзь, Максим Страшко

Джерело