Опорні школи на Донеччині: хто нагрів руки?

Хочете побачити, яку опорну школу на Донеччині покажуть президенту? Подивіться відео, тільки під час перегляду не тримайте в руках важких предметів – ви побачите треш, угар і десятки мільйонів, вкрадених у дітей. І все це завдяки друзям Януковича і впливовим депутатам від партії імені президента.

Ще в липні було анонсовано, що Петро Порошенко приїде на відкриття опорної школи №17 в Дружківці. Це одна з тих шкіл на Донеччині, де рівень готовності найвищий. Про скандальний конкурс на посаду директора опорної школи читайте за хештегом #ОпорнаШколаДружківка

А тепер поглянемо на ситуацію з іншого боку, щоб краще розуміти, чому така лажа з ремонтами. Уявіть собі – ви директор будівельної фірми, яка виграла тендер на ремонт школи через Prozorro. Ви запропонували найкраще співвідношення ціни та якості, і були готові виконати всі роботи власними силами, без посередників.

Однак після перемоги на тендері до вас приходять впливові люди і кажуть, що ви повинні віддати більшу частину робіт субпідряднику, фірмі з високим дахом і одіозною репутацією. Вибір невеликий – якщо відмовитись від таких умов, можна втратити все і потрапити в чорний список у замовника капітального будівництва.

“А що замовник капітального будівництва один? На ньому що, світ зійшовся?” – може спитати уважний читатч. В Донецькій області – так і є. Місцеві ради Донеччини в добровільно-примусовому порядку передали повноваження замовляти об’єкти капітального будівництва централізованому замовнику, Департаменту капітального будівництва Донецької обласної адміністрації. Децентралізація на Донеччині – це коли місцеві ради “добровільно” довіряють замовляти роботи єдиному замовнику, а той створює умови, щоб роботи виконували “правильні” компанії. Якщо “правильна компанія” знаходиться в окупованому Донецьку – не страшно. Якщо по компанії є кримінальні провадження за попередні замовлення – це не перепона. Якщо власники компанії – люди, пов’язані з екс-губернатором Донеччини з обойми Януковича, а також люди депутата від партії влади – це навіть плюс. Правильні бджоли дають правильний мед.

В Дружківці ситуація з опорною школою критична, а в Краматорську – просто жахлива. Я впевнений, що і в інших містах Донеччини ситуація принципово не краща. Уявіть – в дружківську школу №17 анонсовано приїзд президента. А що в тих школах, куди не збираються запрошувати президента чи інших топ-чиновників?

Просто перегляньте сюжет. Подивіться, як хитається блок вхідних дверей від простого дотику. Як через неякісний ремонт даху пішли тріщини на вікнах і тому нові склопакети будуть змушені замінити. Як кабінет хімії втиснули в маленьку кімнату без вентиляції, яка абсолютно не відповідає санітарним нормам. Але усувати недоліки виконавці робіт відмовляються. Це не просто кадри, це реальні школи, в яких будуть вчитися діти. Можливо і ваші діти.

І замовникам (Департаменту капбудівництва ДонОДА), і виконавцям робіт начхати на те, в яких умовах будуть вчитися діти. Школа буде розвалюватися? Не проблема – замовлять ремонт знову. У тих же самих, правильних замовників.

Який я бачу вихід з ситуації? Виконавці робіт мають виправити усі недоліки і зауваження, які є у батьків, дітей і вчителів, і власним коштом оплатити ці роботи. Чи вірю я в те, що так буде зроблено? Не дуже. Саме тому я прошу журналістів, особливо телевізійників активно висвітлювати зловживання при ремонтах в опорних школах Донеччини – це невичерпне джерело для журналістських розслідувань. Я не бачу іншого способа змусити цю систему створити адекватні умови для дітей, які вже оплачені з бюджету – за наші з вами гроші.

Часто на перше вересня політики приїздять до шкіл з подарунками. Я думаю, найкращий подарунок, який може бути від можновладців до дня знань – це зобов’язання недобросовісних виконавців усунути недоліки, а також розсідування цих зловживань та притягнення до кримінальної відповідальності тих, хто їх допустив.

Величезна подяка Галина Сергеева і команді ТСН/ТСН Тиждень, які зробили сміливий сюжет про те, як люди без натяку на совість крадуть гроші і можливості гідного навчання у школярів.

Також маю прохання до всіх, кого ця проблема хвилює. Така ситуація явно не тільки в Дружківці і Краматорську – поділіться цим відео, розкажіть свою історію. Не мовчіть – до яких наслідків веде замовчування проблеми, чудово видно з цього сюжету.

A propos Віталій Овчаренко 449 Articles
Журналіст, громадський діяч, Донеччанин, ветеран російсько-української війни.

2 Commentaires

  1. Ті хто обкрадає дітей, під час війни знають точно що їм нічого не буде від Людей, влади…. чистий прибуток, і орден на груди!

Les commentaires sont fermés.