Чекісти посправники

Капітана Маркелова та старлєя Мудрицького поєднувало не лише ім’я Михайло. Обоє служили в КГБ. Їхні особові справи зберегли звуки пострілів у скроню українському народу.

Початок п’ятдесятих. Михайло Маркелов, Михайло Мудрицький, Борис Стекляр вбивають художника Ніла Хасевича. Людину, яка у своїй графіці доносила світу злочини радянського режиму. Чекіст Маркелов та Мудрицький навряд чи живі, але принаймні українці мають дізнатися про них більше.

 

Маркелов Михайло Андрійович – росіянин, комуніст. Знищував український визвольний рух з кінця сорокових, неодноразово нагороджений за це. Двічі отримував капітана. На пенсії працював у воєнізованій охороні борошномельного заводу, проходив спеціалізовані збори при КГБ. З його особової справи колеги вирізали цілі блоки документів, приховавши інші злочини.

 

Мудрицький Михайло Олексійович – українець, більшовик. Під час Другої світової служив комсомольським організатором, у політичному відділі та начальником бібліотеки. У каральних сталінських спецслужбах з кінця сорокових. Після виходу на пенсію служив у КГБ техніком по вільному найму. Його особова справа розсекречена лише цього року.

За сприянням Національного центру правозахисту, прокуратура розслідує вбивствоХасевича. Стекляр головний фігурант справи, живе в Рівному. На його думку: “Наша беда это вижившие националисты…”. На нашу думку: “Наша біда це не покарані чекісти!”

Слідкуйте, далі буде.

Денис Поліщук

A propos Віталій Овчаренко 449 Articles
Журналіст, громадський діяч, Донеччанин, ветеран російсько-української війни.

1 Commentaire

Les commentaires sont fermés.