Діалог стосовно ідентичності зі свідомим агітпропом?

Діалог стосовно ідентичності, з урахуванням думок меншин – і релігійних, і етнічних, і думок країн-сусідів (правда, неясно, навіщо нам діалог про нашу ідентичність не поміж собою, а з сусідами, але то таке) – який нам рекомендують поважні Великі Білі Люди (плюс кілька не таких білих, але теж великих, з України та Росії) – в принципі, хороша справа.

Але наша специфіка в тому, що в нас – на відміну від країн, де живуть всі ці Великі Білі Люди – практично нема ніяких міжрелігійних або міжетнічних конфліктів. В Україні всі до всіх дуже толерантні – звісно не абсолютно толерантні, але настільки, що ніякий особливий додатковий діалог й не потрібен.

В нас конфлікт ідентичностей не на грунті релігії або етнічності, в нас конфлікт з ідентичністю рускіймір, а також – не такий гострий – з ідентичністю урсрівці, в якій є велика складова “рускіймір”, і як раз ця складова й відповідальна за конфлікт між українцями та урсрівцями.

І специфіка в тому, що рускіймір не є такою ідентичністю, з якою можна досягнути співіснування через діалог. Може бути діалог між мусульманами і католиками, або українцями та поляками. В них різні культурні особливості, в кожних свої, так склалося – але про них можна поговорити, зрозуміти один одного і жити так, щоб всім було зручно. Але рускіймір – це зовсім інша історія. Рускіймір – це ідеологія, в основі якої суміш радянської міфології та чорносотенства. Обидва складові є брехливими і агресивними.

Рускіймір – це свідомий обман громадськості, очевидний всякій адекватні та освіченій людині. Як практично можна побудувати з ним діалог на засадах інклюзивності? Адекватні освічені люди повинні вдати, що вони полудурки і що рускіймір є варіантом норми? Що чорносотенці та комуністи є такі ж нормальні люди як і вони, тільки трішки інакші – типу як буддісти?

Саме тому всі ці поради не мають ніякого стосунку до наших реалій – вони притягнуті з якихось підручників, де зовсім не про нас написано.

==
З опублікованих організаторами Мюнхенської безпекової конференції пропозицій Twelve Steps Toward Greater Security in Ukraine and the Euro-Atlantic Region

STEP 12: Launch a new national dialogue about identity.A new, inclusive national dialogue across Ukraine is desirable and could be launched as soon as possible. This dialogue should include opinion-makers, top scholars, and internationally recognized experts. Efforts should be made to engage with perspectives from Ukraine’s neighbors, especially Poland, Hungary, and Russia. This dialogue should address themes of history and national memory, language, identity, and minority experiences. It should include tolerance and respect for ethnic and religious minorities—in both domestic and international contexts—in order to increase engagement, inclusiveness, and social cohesion.

Chacha Shushuridze

A propos Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair