Посібник “Інформаційна безпека під час пандемії”. Олеся Войтович, Оксана Яцюк

На початку березня 2020 року життя більшості людей в Україні змінилось в мить. Зупинився транспорт, робота перейшла у віддалений режим, скасувались родинні і культурні події, зачинились книгарні, кінотеатри і бібліотеки. Укрзалізниця замість перевезення пасажирів перейшла у режим повернення грошей за куплені наперед квитки.

Світ летів шкереберть. Здавалось, з усіх людських вмінь найкориснішим є миття рук протягом тридцяти секунд, а запаси масок і туалетного паперу – найціннішими скарбами. Порожні вулиці, напружені погляди випадкових перехожих, і сотні масок на обличчях, медичних, куплених за «всі гроші», і саморобних, пошитих з марлі і ситцю.

Мільйони людей вимушено залишились вдома і цілодобово читали і перепощували інформаційні повідомлення сумнівної якості. Вони намагались подолати тривогу, але тривога не зникала, а збільшувалась. Кількість повідомлень, які лякали, теж збільшувалась. Деякі з них зараз викликають посмішку, а інші – продовжують лякати, поширюючись в соціальних мережах.

Найбільше уваги зверталось на загрози коронавірусу для здоров’я, економіки і добробуту, це те, що зрозуміло і відчутно. Інформаційна небезпека знову ігнорувалась, і непомітно, але системно, руйнувала здоров’я, економіку і добробут.

У відповідь на загрози і виклики пандемії у Вінницькому центрі підвищення кваліфікації кадрів почали проводили онлайн вебінари для державних службовців і працівників місцевого самоврядування з поясненням особливостей інформаційної безпеки під час поширення COVID-19.

За матеріалами цих вебінарів впорядковано посібник «Інформаційна безпека під час пандемії». Посібник складається з чотирьох частин:

  1. Огляд ситуації, яка супроводжує пандемію в Україні і світі.
  2. Чому ми реагуємо на новини: особливості впливу інформації на людину.
  3. Поради для особистої і громадської інформаційної безпеки під час пандемії.
  4. Кібербезпека під час пандемії.

Повний текст Посібника – читати тут Методичка_Яцюк_16.08_вич

A propos Оксана Яцюк 27 Articles
Тренерка з інформаційної безпеки ІЦ "Майдан Моніторинг", дослідниця в "Совку довбаному", авторка навчальних курсів та методичних посібників