Корюківська громада зможе формувати бюджет

Експерти Центру «Доброчин» представили Проект Бюджетного регламенту* до обговорення на круглому столі, який проходив 18 жовтня 2017 року в селі Бреч Корюківського району Чернігівської області.

*Бюджетний регламент – це інструмент, який допомагає упорядкувати процес формування та використання фінансових ресурсів територіальних громад, а також регламентує взаємовідносини між різними учасниками бюджетного процесу.

Як зазначила керівник Центру «Доброчин» Наталя Дрозд у вітальному слові «… пряме залучення громадськості до бюджетних процесів міста сприятиме ефективному вирішенню питань місцевого розвитку».  Адже наразі громадяни не отримують достатньо зрозумілої інформації про бюджет міста. Вони мають недостатній досвід участі у формуванні бюджету та громадських зборах, або взагалі його не мають, тому ставлять під сумнів наміри органу влади, який їх запрошує, можливо з метою використання у власних політичних інтересах.

Експерти Олександр Підгорний та Віктор Бистров презентували проект Бюджетного регламенту депутатам Корюківської міської ради та представникам громадського сектору. Саме прийняття Бюджетного регламенту дозволить громадськості активно долучитися до бюджетного процесу не тільки на етапі контролю за використанням бюджетних коштів, але й безпосередньо під час того, коли депутати будуть визначати, куди, скільки та з якою метою витрачати громадські кошти.

Учасники заходу вже мали змогу раніше ознайомитись з перевагами прийняття Бюджетного регламенту під час інформаційних зустрічей та неформального спілкування.

Зокрема серед переваг:

  • члени територіальної громади можуть приймати участь у процесах підготовки та ухвалення управлінських рішень, надавати свої пропозиції;
  • нормативно закріплюється механізм контролю будь-якого етапу бюджетного процесу з боку громади;
  • конкретизуються взаємовідносини між учасниками бюджетного процесу, які в Бюджетному кодексі були б надлишковими, оскільки є специфічними і не універсальними.

Під час круглого столу депутати Корюківської міської ради, працівники фінансового управління та громадські активісти напрацювали пропозиції для вдосконалення проекту Бюджетного регламенту. Ознайомитися з положенням про Бюджетний регламент можна на сайті організації за посиланням http://dobrochyn.org.ua/news/proekt-byudzhetnogo-reglamentu-2/

Пропозиції та зауваження до Проекту Бюджетного регламенту приймаються до 20 листопада 2017року р. на адреси: електронна dobrochyn@cn.relc.com або pravo@cn.relc.com, поштова: Центр «Доброчин» вул. Жабинського 13/42, м. Чернігів, 14017.

Проект проходить завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», який виконує Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА» у співпраці з Центром «Доброчин».

?

?
?
?
?
?