Врегулювати баланс інтересів влади і громади допоможе Бюджетний регламент

4 жовтня 2017 року на території туристично – готельного  комплексу «Бреч» відбулася інформаційна зустріч для представників Корюківської об’єднаної територіальної громади. Керівництво, представники структурних підрозділів міської ради, депутатського корпусу та громадськості стали активними слухачами під час презентації можливостей Бюджетного регламенту.

Під час свого виступу, керівник організації «Центр Доброчин» Наталія Дрозд підкреслила, що однією з пріоритетних задач організації сьогодні є сприяння прозорості бюджетного процесу та створення механізмів для доступу громадськості до актуальної інформації. Адже це є передумовами конструктивного залучення громадян до бюджетного процесу.

Підвищення участі громадськості в процедурах складання бюджетів на місцях надає численні переваги та створює взаємовигідні можливості для місцевої влади та громадянського суспільства. За умов дефіциту ресурсів це може сприяти вдосконаленню місцевої інвестиційної політики, пошуку моделей більш ефективного використання ресурсів, залученню зовнішніх ресурсів та мобілізації ресурсів, наявних у місцевих громад.

Ініціатива залучення громадян може виходити  від органів місцевої влади через прийняття Бюджетного регламенту міської або селищної ради – вважає Олександр Підгорний. Функціонування Бюджетного регламенту  сприятиме підвищенню бюджетної грамотності, участі громадськості у бюджетному процесі, відкритості та прозорості бюджету, доступності до інформації про публічні кошти та їх ефективне використання, посиленню громадського контролю у сфері бюджету, а також – підвищенню рейтингу прозорості, як місцевої влади так і громади в цілому. Це може також стати візитівкою громади в рейтингу прозорості при оцінці проектів розвитку місцевих громад.

Як зауважив Віктор Бистров, експерт проекту, громадяни є головною зацікавленою стороною ефективності управління бюджетом в контексті забезпечення його прозорості та визначення пріоритетних напрямів функціонування місцевого бюджету. В Україні немає законів, які забороняють громаді брати участь у формуванні бюджету. І такий документ, як Бюджетний регламент ради (міської, селищної) надає громадськості бути залученими до бюджетного процесу. Правда громадяни про це не знають. Та і далеко не всі депутати знають, що законами встановлено депутатське право формувати і контролювати  виконання бюджету. Якщо громада та їх представники – депутати не долучаються до бюджетної справи, то цим займаються ті, кому це вигідно і хто усвідомлює її важливість.  Пряме залученням громадськості до бюджетних процесів міста будуть краще вирішуватись питання розвитку об’єднаної територіальної громади.

Проект проходить завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», який виконує Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА» у співпраці з Центром «Доброчин».

?
?
?
?
?
?