Європарламентар від Польщі: ми “піаністів” швидко ліквідували

Павел ЗалевскіНа моє прохання польську версію нашого фільму про піаністів прокоментував Павел Залевскі, депутат Європарламенту від Польщі (він був депутатом Сейму 3 скликань). Він сказав:

“Те, що відбувається у Верховній Раді, є обурливе і далеко відбігає від європейських демократичних стандартів. Україна потребує глибоких системних реформ, але напевно не прийнятих у такий спосіб. У польському Сеймі на початку 90-х років теж були „піаністи”, але поважно мислячи про інтеграцію з ЄС, ця проблема була швидко ліквідована.”

Як це відбулося. В 2003 році піаністів за справою зафільмували польські журналісти і цей запис потрапив в ЗМІ. Суспільство сильно обурилося. При тому, що це були поодинокі випадки голосування за сусіда (в дві руки). Конкретно в тому випадку йшлося про двох піаністів і двох “мертвих душ”. Не одразу і зі скрипом, але аналог нашого регламентного комітету таки покарав як міг і піаністів, і мертвих душ. Пізніше одного депутата за піанізм посадили. Після цього випадки піанізму в Сеймі припинилися.

В Польщі досі трапляються випадки піанізму в місцевих радах, але на кожен такий факт дуже швидко реагує прокуратура, а голови місцевих рад змушені довго виправдовуватися через ЗМІ.

Наш фільм польською

httpv://www.youtube.com/watch?v=RQJe5CW0dGI

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair