Відкритий лист послу Німеччини в Україні

12 березня 2012

Надзвичайний і Повноважний Посол
Федеративної Республіки Німеччини в Україні
Достойний Пан д-р Ганс-Юрген Гаймзьот

Ваша Достойність,

Ми пишемо до Вас в звязку з деяким занепокоєнням світової української громади. Надання притулку вашим посольством 1 березня 2012 року  лекції “Бандера-фашист”  польсько-німецького вченого початківця, відомого тільки своїми екстремістськими заявами, вважається нами сигналом анти-українського ухилу з боку Уряду Федеративної Республіки Німеччини. Наша позиція полягає в тому, що в той час як рішення про проведення цього заходу, можливо, прийняв просто хтось у вашому посольстві, вина, на жаль, повністю лягає на уряд ФРН.

Це не питання свободи слова чи академічної свободи, кожна з яких взаємно шануються. Крім того, ми не будемо оцінювати обізнаність чи необізнаність посольства з предметом. З цієї причини ми утримуємося від виправлення будь-яких обурливих заяв, зроблених в ході презентації. Не існує нічого для нас для обговорення з цього приводу з німецьким посольством. Степан Бандера був український націоналіст ХХ століття, який боровся за українську незалежність. Він був героєм для нас і, звичайно, ворог для інших. Він боровся проти імперської Польщі, Радянської Росії і нацистської Німеччини, які окуповували Україну в різні часи, для українського народу. Польські, російські, німецькі, українські та інші вчені можуть обговорювати його діяльність та писання. Посольство яке просто знаходиться в Києві, Україна, не спроможне і йому не надано повноваження для цього.

Ми цінуємо більшість зусиль на розвинення освіти та поширення інформації. Тим не менш, в даному випадку, коли назва лекції сама по собі є грубо провокаційною  і її читає академік невідомий наукою, хіба з екстремістських хвастощів, це повинно було бути достатньою підставою для Вашого бюра, щоб відхилити запит на гостинність. Крім того, ваш офіс повинен був бути обачним достатньо, щоб з’ясувати, чому жодний поважний навчальний заклад в Україні не був готовий провести цей захід. Схоже ваш офіс оглух і осліп одночасно.

У зв’язку з неповагою і очевидним виходом цієї події “далеко за рамки”, оскільки це досить незвичайно для будь-якого посольства так ретельно публічно копатися в історії і персонажах приймаючої країни, це може привести нас до думки, що хтось у вашому посольстві має завдання принизити і образити. Також є вірогідність того, що просто  була допущена помилка або опущено увагу і посол є останньою людиною, яка знала про це .

Ми хотіли б запропонувати можливість з’ясувати, чому і як ця подія відбулася і представити свої висновки з переконливим поясненням. Альтернативно повинні бути надані щирі вибачення світовому українству за помилкове  рішення. Для вас ця подія може здатися незначною, з обмеженою участю, але запевняємо вас, що резонанс був досягнутий значний.

Будьте впевнені, що ми готові піти в цьому питанні набагато далі. Ми маємо намір почати з заклику українців від України до Нової Зеландії бойкотувати продукти німецького виробництва, відмовитися від поїздки до Німеччини і навіть організувати демонстрації  перед німецькими дипломатичними місіями по всьому світу. Нарешті, так як цей наклеп відбувся за участю Німецького Посольства та на його території, що можна вважати територією Німеччини, ми готові допомогти тим членам сім’ї Бандери, які вижили, розглянути можливість звернення  за наклеп в суди проти Німеччини. Ці параметри ми розглядаємо неохоче, але, якщо ви не будете співпрацювати по виправленню помилки, ми будемо рішучими.

Німецько-українські відносини повинні бути предметом великого інтересу для обох країн у зв’язку з близькістю, загально економічними та політичними амбіціями, спільними гуманітарними проблемами. Враховуючи розміри і стратегічне розташування двох країн це не дрібні амбіції і проблеми. Ми впевнені, що ви цінуєте ці відносини. Тому ви розумієте, про необхідність поважати один одного і, відповідно, культуру та історію. Це включає в себе, по крайній мірі, бодай дипломатичне шанування героїв один одного.

Ще багато належить зробити в галузі сильнішого зміцнення  українсько- німецьких узів дружби. На жаль, останні події у вашому посольстві були кроком назад. Ми щиро сподіваємося, що ви тепер зробите крок вперед.

З повагою,

Світова Конференція Українських Державницьких Організацій

Аскольд С. Лозинський, Голова
Борис Потапенко, Секретар

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.