Продовжується кримінальне і адміністративне переслідування активістів «Відсічі» за вибори

17 жовтня у міському будинку культури м. Коростишева Житомирської області відбувся концерт заслуженого артиста України Олега Гаврилюка під патронатом кандидата в народні депутати України Віталія Журавського, на який приїхали активісти Громадянського руху «Відсіч», щоб роздати виборцям листівки із закликом не голосувати за цього кандидата. Туди ж приїхала знімальна група 5 каналу, яку не пустили до зали, застосовуючи фізичну силу й мотивуючи це тим, що О. Гаврилюк не бажає, аби його концерт знімали телекамери (насправді це було не так, бо в залі була присутня камера Житомирського обласного телебачення).

Обурені журналісти написали заяву до міліції про перешкоджання журналістській діяльності й дали міліції пояснення. Разом з ними пояснення дала активістка Громадянського руху «Відсіч» Катерина Чепура як свідок інциденту.

Коростишевська міліція розпочала перевірку за вказаною заявою, таку саму перевірку розпочала й прокуратура за депутатським зверненням Оксани Білозір з приводу перешкоджання журналістській діяльності. Однак прокуратура не знайшла підстав для відкриття кримінальної справи, написавши відверту неправду про те, що особам, які мали конфлікт з журналістами, не було відомо про те, що це є журналісти, бо ті нібито не представлялись. І це при тому, що факти пред’явлення журналістських посвідчень зафіксовані на відео, а також факт недопуску журналістів до зали з написом «вхід вільний» був зафіксований міліціонерами, які прибули за викликом журналістів і, власне, забезпечили їм право здійснювати журналістську діяльність.

Сама ж міліція, «перевіряючи заяву» щодо перешкоджання журналістській діяльності, несподівано переключилася на розслідування факту поширення листівок активістами «Відсічі», про що повідомила на своїй сторінці у мережі Facebook журналістка 5 каналу Оксана Трокоз, права якої були порушені. Її раптом замість розпитування про те, як і хто не пускав до зали журналісти, почали розпитувати, хто така Катерина Чепура й повідомили, що проти «Відсічі» ведеться кримінальне провадження.

11 грудня міліція знову допитує Оксану Трокоз і знову цікавиться особою Катерини Чепури. Журналістці показують доручення про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, яке вона також розміщує на своїй сторінці:

В цьому дорученні міліція чомусь визначила поширення листівок як протизаконне, хоча іще під час виборчої кампанії в ефірі 5 каналу у розмові з вже згаданою Катериною Чепурою заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера чітко сказав: «Безумовно, кожен громадянин України може вести агітацію як за певних кандидатів, так і агітацію — не підтримувати певних кандидатів, це — конституційне право громадян України» і охарактеризував протидію міліції поширенню антиагітації: «Мабуть, їм більше нічим зайнятися в цій країні.

Міліціонер, який допитував Катерину Чепуру й заради цього приїздив з Коростишева до Києва, зізнався, що кримінальне провадження щодо поширення активістами «Відсічі» листівок проти Журавського міліція вирішила порушити, розслідуючи справу щодо перешкоджання журналістській діяльності знімальної групи 5 каналу. Однак так і не сказав, у якому саме кримінальному злочині підозрюються активісти «Відсічі», і які саме статті Кримінального кодексу, на думку міліції, були порушені. Тобто, так і не пояснив підстави відкриття кримінального провадження.

При цьому він стверджував, що Віталій Журавський не має до цього жодного стосунку, і що це є виключно ініціатива самої міліції. Однак виходить дивна ситуація: «Відсіч» роздавала листівки з агітацією проти двох партій (Партії регіонів та КПУ) у 108 округах, а проти кандидатів-мажоритарників у 64, однак спроби порушити кримінальну справу відбуваються лише в одному окрузі – автора «законопроекту про наклеп» Віталія Журавського.  Окрім нинішнього кримінального провадження, таку можливість правоохоронці розглядають і щодо поширення листівок із закликами не голосувати за Віталія Журавського в іншому райцентрі Житомирщини – Черняхові. І прокуратура навіть двічі скасовувала постанови міліції про відмову у порушенні кримінальної справи. До речі, фігурант цієї справи Мирон Гордійчук був просто шокований, коли прочитав відповідь міліції на запит «Майдан-Моніторингу». Цей родом з невеличкого галицького міста Бурштина скромний і неконфліктний, на наш погляд, хлопець з простої родини, який живе у київському гуртожитку, дуже здивувався, коли дізнався, що він, очевидно, має дуже впливових родичів, якщо володіє можливостями звільняти з посади працівників міліції. За  словами Мирона, він не лише не погрожував міліціонеру звільненням й не знищував ніяких бланків, а, навпаки, без проблем підписав винесене йому безглузде після того, як вибори скінчились, застереження і взагалі приязно спілкувався з правоохоронцем, співчував, що того начальство відправило в таке безсенсове відрядження й напоїв його чаєм.

Також за кримінальним провадженням щодо роздачі листівок 17 жовтня у Коростишевському будинку культури міліцією було допитано ще одного київського активіста «Відсічі» – Антона Капелюшного.

До речі, слова міліції про те, що справу закрили ще 5 грудня, а тому вони не знають, чому їх підлеглі їздять до Києва, насправді стосуються справи про перешкоджання журналістській діяльності. Її справді закрили, а натомість відкрили проти поширювачів листівок. Про це в міліції промовчали, фактично ввівши журналістів в оману, бо ті питали в Житомирському УМВС про справу саме щодо активістів «Відсічі».

Окрім цього тривають адміністративні переслідування активістів «Відсічі» за поширення під час виборів агітації проти Партії регіонів та її кандидатів. Так, затриманий 2 серпня у Миколаєві за поширення листівок Денис Пухняк лише зараз дізнався, що його, виявляється, оштрафували на 340 грн, і що термін сплати штрафу вже минає.

5 лютого 2013 року відбудеться суд щодо затриманого 8 серпня у Донецьку Дмитра Пандакова. Адміністративна комісія наклала на нього штраф у 340 грн. за «порушення правил благоустрою», який він оскаржив у судовому порядку. Ще на двох донеччанок, затриманих разом з Дмитром – Дар’ю Бірючеву і Катерину Смирнову – адмінкомісія наклала штрафи у 1360 грн. на кожну. Дівчата також оскаржили ці штрафи у суді. За двома однаковими позовами щодо затриманих з тих самих причин і в тому самому місці й той самий час дівчат той самий Київський районний суд м. Донецька прийняв протилежні рішення – залишив у силі сплату штрафу для Д. Бірючевої і скасував сплату штрафу для К. Смирнової. При цьому суд не зважив, що Даша – студентка, не має жодних доходів й до адміністративної відповідальності притягається вперше. Обох дівчат навіть не запросили на засідання адмінкомісії, яка оштрафувала їх на максимально можливу суму.

Довідково:
Під час виборів Громадянський рух «Відсіч» проводив кампанію «Помста за розкол країни», агітуючи проти тих політичних сил та їх кандидатів, а також проти окремих «незалежних» політиків, які в той чи інший спосіб посприяли прийняттю розкольницького закону Ківалова-Колесніченка «Про засади державної мовної політики». Агітаційні матеріали кампанії були поширені у 84 містах, 18 селищах, а також у понад сотні сіл. Кампанія охопила 108 округів і 64 кандидатів в депутати, з яких 21 програв вибори, в округах ще двох (Богдана Губського і Віталія Травянка) вибори були визнаними такими, що не відбулись, четверо (Адам Мартинюк, Катерина Ващук, Володимир Зубанов і Олександр Єфремов) не стали висуватись в округах й пішли за партійними списками, а один депутат (Олег Черпіцький) взагалі не став балотуватись. Громадянський рух «Відсіч» повідомив, що кампанія «Помста за розкол країни» не закінчилась, оскільки кінцева мета її ще не досягнута. Тому й надалі активісти вестимуть діяльність на зниження рейтингу провладних політиків та політичних сил вже з прицілом на 2015 рік, а також візьмуть участь у виборчій кампанії в 5 округах, де мають відбутися повторні вибори.