“Вся Україна – Врадіївка!” Мітинги проти ментівського беспредела

Після народного повстання в Врадіївці, де розлючені люди розгромили райвідділ міліції і домоглися арешту міліціонерів, які підозрюються у скоєнні злочинів, по Україні пройшли мітинги солідарності з Врадіївкою.

3 липня – у Львові

Близько сотні львів’ян пікетували будівлю управління МВС у Львівській області, вимагаючи справедливого покарання для міліціонерів, причетних до жорстокого зґвалтування і спроби вбивства у Врадіївці. Серед іншого пікетники вимагали також відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

Протестувальники тримали плакат “Біжи, Захарченко, біжи, скоро бандитів у погонах будуть рвати на шматки” та портрети 29-річної Ірини К., яка стала жертвою жорстокого нападу з боку людей, покликаних захищати закон і порядок.

lviv-protest-vradijivka_1_petro_nek
фото Петро Нек

4 липня – в Києві, Львові, Івано-Франківську, Миколаєві та Луганську

http://twitter.com/5channel/status/352749540111155201

В Луганську громадські активісти під стінами Облдержадміністрації вимагали прозорого розслідування справи про зґвалтування жінки двома міліціонерами та справедливого рішення суду.

Два дні поспіль акції підтримки жителів Врадіївки проходили й у Львові, активісти збирались під обласним управління міліції з плакатами та вимогами справедливого правосуддя у цій справі та зміни ситуацій у правоохоронній системі загалом.

Півсотні молодих людей прийшли на мітинг до обласної міліції в Івано-Франківську. Це було зроблено на знак солідарності з жителями Врадіївки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30. Мітингувальники були в масках. Запевняють, щоб уникнути переслідування за участь в акції з боку правоохоронців. Головна вимога акції – припинити свавілля міліціонерів.

В Миколаєві біля підніжжя пам’ятника Леніну на однойменній площі близько двох сотень людей прийшли підтримати жителів Врадіївки, повсталих проти міліцейського свавілля, символом якого став Врадіївський райвідділ міліції, розташований за іронією долі на вулиці імені Героїв Врадіївщини.

5 травня – в Запоріжжі, Кривому Розі і Харкові

У Запоріжжі пікет на підтримку жителів Врадіївки пройшов біля стін обласної державної адміністрації. На акцію зібралися близько трьох десятків людей, які тримали в руках лознуги “Ні беззаконню”, відро з надписую “Для сміття”, а також міліцейський кашкет з рогами, насаджену на кол.

В Харкові  пройшли дві акції. Близько 30 місцевих активістів “УДАРу” провели акцію перед будівлею обласної міліції. Люди прийшли з партійними прапорами та плакатами “Захарченка – у відставку!”, “Перевертнів у погонах у в’язницю!”, “Немає кумівства в органах МВС!”, “Люстрація – крок до реформи МВС!” тощо.

Інша акція, організована за допомогою соціальних мереж, пройшла на площі Свободи перед будівлею облдержадміністрації. Як наголосив координатор акції Юрій Шевченко, незважаючи на те, що в акції брали участь активісти кількох партій, вона не носила політичного характеру.

Близько 70 осіб, прийшли з одним державним прапором і плакатами “Захарченко, досить нас гвалтувати!”, “Вся Україна – це Врадіївка!”, “Ні беззаконню перевертнів у погонах!”, “Вимагаємо поміняти гаранта з гарантії!”, “Судіть перевертнів у погонах, а не тих, хто захищав справедливість!” тощо.

Фото Андрея Войцеховського
Фото Андрея Войцеховського

В Кривому Розі на акцію зібралось близько 50 людей. Основні вимоги мітингарів були: навести лад в лавах МВС, покарати винних та відсторонити міністра Захарченка від виконання своїх обов’язків.

6 липня – в Донецьку та Сімферополі

У Донецьку місцеві блогери та громадські активісти пікетували обласне управління МВС в знак солідарності з жителями Врадіївки. Присутні нагадали про те, що і в Донецькій області працівники міліції неодноразово здійснювали злочини, та не всі винні були покарані за свої правопорушення. Крім того, учасники пікету зажадали відставки міністра МВС Віталія Захарченка, його заступника Віктора Дубовика і начальника ГУМВС України в Донецькій області Романа Романова.

Найповніший звіт від організатора мітингу Дениса Казанського

0_b66d6_c9fd4d82_XL

В Сміферополі близько тридцяти жителів зібралися біля будівлі головного управління МВС України в Криму, щоб підтримати жителів селища Врадіївка. Сімферопольці також обурені, що у справі зґвалтованої дівчини досі не можуть покарати винних.

 

І як підсумок….

 

 

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair