В Харкові в “Чемодан – Вокзал – Мутний Союз” #Євромайдан збирав сміття, яке заважає бути європейцями

Учасники дев’ятих зборів Євромайдану в Харкові кидали в старий чемодан папірці з тим, що на їхній погляд, заважає нам стати справжньою європейською країною. Корупція, бідність, свавілля, рейдерство, примус…. Ідея організаторів була послати цей чемодан Януковичу, щоби той взяв його з собою в Росію і залишив те сміття (яке символічно смітали віником) в Мутном Союзе, а сам повернувся будувати європейську Україну з нами.

IMG_20131129_191010

Однак більшість учасників мітингу пропонували кинути в чемодан і Януковича. Кричалки “Банду геть” і “Зека геть” були найгучнішими наймасовішими.

Координатор Зеленого Фронту Ігор Рассоха сказав: “Так, цю владу треба гнати! АЛЕ! Треба щоб було кого ставити замість неї!”

Він закликав опозицію терміново визначитися з єдиним кандидатом, створити тіньовий уряд і розробити якусь програму дій, до підтримку якої закликати громадян. Його пропозиція була підтримана абсолютною більшістю голосів і учасники мітингу вирішили донести її до суспільства.

Ганна Чуркіна, яка десять років працює в виборчих комісіях, сказала, що її найбільше хвилює перебіг виборів 2015. Євроінтеграція, хоча б просто декларативна, і підтримка переговорів з ЄС – це один з важелів забезпечення хоч якоїсь законності на виборах. “Я хочу дожити до того дня, коли вибори в Україні не будуть екстрімом!”

Директор Харківської Правозахисної групи Євген Захаров сказав

21 листопада Уряд, фактично, перевищив свої повноваження, перебрав на себе повноваження Верховної Ради. Це,– брутальне порушення Конституції України. Тому, що за Конституцією, визначення засад зовнішньої політики належить Парламенту. Верховна Рада визначиласть із зовнішнополітичним напрямком, ухваливши Закон “Про європейську інтеграцію”. Цей закон чинний. Тому Уряд не мав права цей процес припиняти. Це,– зловживання владою. Ст. 365, ч. 3 Кримінального кодексу, та, яку інкримінували Тимошенко та Луценко та іншим бувшим урядовцям. Це схоже на злочин.

Повний текст його виступу можна прочитати тут

Це було по суті народне віче, виступали всі охочі, з абсолютно різними думками. Всього зібралося кілька сотен людей (оцінки коливаються від 200 до 500).

Харківський Євромайдан збереться завтра знову на площі Свободи о 18:00 (це буде десятий раз, і до харківських європейців повертається з Європи Сергій Жадан, буде музика і культурна програма).

А в неділю збори Харківського Євромайдану відбудуться о 12:00 біля пам’ятника Шевченку.

Майдан Моніторинг  транслюватиме і цей мітинг. Всі наші трансляції будуть доступні з сторінки https://maidan.org.ua/live – додайте цю сторінку в улюблене!

Наталка Зубар

Майдан Моніторинг вів пряму трансляцію мітингу, запис якої можна подивитися повністю тут.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair