Про дуже цікаві результати виборів в Румунії

В Румунії два тижні тому на президентських виборах у першому турі вигравав лівак і пропутінець Віктор Понта (40%), друге місце зайняв Клаус Йоганніс (30%). Вчора у другому турі виграв Йоганніс, етнічний німець, вірніше трансільванський саксонець, мер міста Сібіу, колишній президент Демократичного форуму німців Румунії – це така політична партія у них.

Трохи про ДФНР. Незважаючи на те, що партія, створена ще у 1989, по ідеї мала би представляти інтереси етнічних німців, за неї голосують багато румун, як за ефективних і некорумпованих адміністраторів. Місто Сібіу (Германштадт по-німецьки) має трохи більше 147 тис мешканців, і ще 100 років тому більше половини населення були німцями. Зараз у місті живе щось 1.5% німців, при цьому за ДФНР у міськраду проголосувало 60% виборців.

Виграв Йоганіс не в останню чергу завдяки підтримці кілька-мільйонної румунської діаспори за кордоном. Вчора екзит-поли показували мінімальний розрив між двома кандидатами (51-49, 50.5-49.5), причому деякі екзит-поли віддавали перевагу і Віктору Понта. Станом на 9.00 17 листопада, попередні офіційні результати: 54,66% за Йоганіса, 45,33% за Понта, пораховано результати з 96,5% дільниць, якщо я правильно зрозумів румунську.

Під час першого туру виборів дуже багато румунів, що живуть за кордоном (наскільки я розумію, в першу чергу, в інших країнах ЄС) – кілька мільйонів – не змогли фізично проголосувати. “Безпрецедентна бюрократія” заставила тисячі румунів у європейських містах стояти в неділю 2 листопада у величезних чергах, багато так і не встигли до закриття дільниць.

Румуни за кордоном як правило голосують проти кандидатів від соціал-демократів, спадкоємців комуняк і Чаушеску – на цих виборах це був прем’єр-міністр і лідер партії Віктор Понта.

Люди (в тому числі і діючий президент Румунії Траян Басеску) звинувачували у ситуації міністра закордонних справ Тітуса Корлецяна, а також міністра у справах румунів за кордоном (ну і прем’єр-міністра звісно), що вони цілеспрямовано намагаються підірвати можливість волевиялення для румунів за кордоном.

Тиждень тому Тітус Корлецян подав у відставку, сказав, що близько 800 дипломатів будуть допомагати у процесі голосування за кордоном, але кількість виборчих дільниць за кордоном збільшено не буде – як того хотіли люди. При цьому румунська ЦВК не бачила жодних проблем з організацією додаткових виборчих дільниць для другого туру. Також ряд документів для голосування тепер можна було скачати з інтернету, а не заповнювати на місці (що, очевидно, теж створювало черги).

Також пишуть, що масові протести не отримали належного висвітлення в ЗМІ, і що основні телеканали були маніпулятивними на користь прем’єр-міністра Віктора Понту. Канали або не повідомляли про акції протесту, або ж подавали під таким кутом, що все це креатура опозиційного кандидата Йоганніса.

Більше англійською http://english.hotnews.ro

Цікаво, що на відео видно у протестантів румунські прапори з вирізаною діркою посередині – саме такі прапори з’явилися у 1989 році під час революції проти Чаушеску – тоді з національних прапорів вирізали герб соціалістичної Румунії.

Андрій Горбаль

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair