Спихотехника. Схема правового колапсу України

Круговая порука мажет как копоть
гурт Наутілус Помпіліус


Голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто. (Конституція України, ст. 84)

Ось як виглядає правовий колапс України схематично. Це історія про те, як ми намагаємося змусити органи державної влади виконувати Конституцію. На конкретному прикладі особистого голосування народних депутатів.

Спихотехніка

Це була схема, а тепер слова до неї.

За частиною першою ст. 152 Конституції та згідно з рішенням Конституційного Суду України N 11-рп/98 від 07.07.98, всі постанови і закони (у т.ч. про ратифікацію міждержавних угод), проголосовані депутатами неособисто, підлягають визнанню неконституційними. Це значить, що практично ВСІ законодавчі акти ухвалені за останні роки можна визнати неконституційними (детальний правовий аналіз тут)

Кілька чесних народних депутатів намагалися з цим боротися роками, але марно. Проблема отримала хоч якийсь розголос після скандального ухвалення 27.04.2010 т.зв. Харківських угод, коли кілька депутатів більшості, що нібито голосували за, були засняті закордоном.

Було багато виступів в ЗМІ, гнівних статей, але ніхто не намагався підійти до цієї проблеми правовим шляхом. А ми спробували. На схемі вище ви бачите результати 4 місяців роботи.

15.03.2011 ми зафіксували факт порушення Конституції народними депутатами України – не особистого голосування. Як підтвердив голова Апарату ВРУ В.Зайчук в цей день були відсутні без поважних причин 75 депутатів і ще 26 перебували у відрядженнях та лікарняних. Картки більшості з них голосували.

29.03.2011 ми звернулися із заявою про злочин в Генеральну прокуратуру України

У відповідь Генеральна прокуратура України замість відкрити карну справу або відмовити у відкритті 11.04.2011 відіслала нас в профільний комітет ВРУ, який, як вважає ГПУ, і має направляти скарги в ГПУ; а 18.04.2011 послала нас по суті туди ж. Крім того ГПУ заявила, що головуючий має оголошувати список порушників на кожному засіданні. Спікер і двоє його заступників проігнорували цю цінну пораду ГПУ, яку ми їм переслали.

Голова регламентного комітету 31.03 відповів нам, що комітет підтримує ідею особистого голосування, але без змін регламенту це зробити неможливо. А 17.05.2011 у відповідь на пересланий лист ГПУ, де ті давали цінні вказівки комітету, що робити з порушеннями, по суті сказав, що ГПУ не знає законів.

Всі наші питання до Голови ВРУ він переслав до керівника Впарату ВРУ. Зокрема на питання яким чином голосують картки відсутніх депутатів та реєструються на засіданні депутати, які офіційно числяться у відрядженні, 13.04.2011 нас послали… питати в них самих.

Нарешті Президент, який є гарантом додержання Конституції України (ст.102), 30.06.2011 вустами своєї Адміністрації сказав, що це (додержання Конституції народними депутатами) – не його справа і послав нас в… Генеральну прокуратуру.

По ходу ми намагалися оскаржити в суді бездіяльність Генеральної прокуратури і двічі отримали відмови в провадженні: від Окружного адміністративного суду м.Києва 29.04.2011 та Печерського суду 02.06.2011.

Подано третю позовну заяву на бездіяльність Генерального Прокурора до Печерського суду, який не відповідає жодним чином вже більше місяця.

——–

Звісно для нас на цьому юридична боротьба не припиняється. Ми послали третю скаргу в ГПУ – на все те саме, але з посиланням на відповідь АП. Ми продовжимо судову епопею. Ми готуємо нову серію запитів до Голови ВРУ і керівника апарату ВР, і сподіваємося, що відповідати на наші питання їм буде важко.

Ми ставимо собі за мету продемонструвати правовий колапс України документально і ознайомити з ним весь світ.

Не юридична боротьба також продовжиться з ще більшою силою. Якщо ви це ще не зробили – підпишіть наше Відкрите звернення до В.Литвина: Верховну Раду України – до Книги рекордів Ґіннеса!

——
СПИХОТЕХНИКА, -и, ж. Умение снимать с себя ответственность, перепоручать кому-л. что-л. Словарь Елистратова

 

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair