У Вінниці відзначили 20-річчя Незалежності

Насиченим на події виявилось 24 серпня 2011 р. Офіційні заходи та мітинги опозиційних сил, святкова програми та феєрверк стали частиною святкової програми в Вінниці.

Потужною ходою та мітингом відзначили День незалежності й представники обласного Комітету опору диктатурі. Близько 1000 людей пройшли святковою ходою від Скверу Козицького до пам’ятника В. Стусу, щоб спільно поздоровити один одного з великим святом та висловити свою незгоду з політикою як центральної так і місцевої влади. Своєрідною кульмінацією заходу стала зустріч учасників ходи з представниками влади, яка відбулась біля адміністративної будівлі «Книжка» де як раз проходила процедура урочистої передачі автомобілів швидкої допомоги для районних лікарень області.

Попри намагання представників влади «не побачити» сотні людей гучний голос народу, який скандував «Гройсман – геть» змусив міського голову Вінниці В. Гройсмана на мить перервати чергове інтерв’ю для місцевого телебачення. Натовп охоронців мера та десятки правоохоронців, які розділяли народ та владу напружились в очікуванні подальших подій та все обійшлося мирно, жодна зі сторін не стала вдаватись до застосування сили.

Та окрім святкового настрою, були в городян і суттєві приводи для невдоволення, це і «могила міського бюджету» яким вже встигли дотепно назвати довготривалу реконструкцію майдану перед Вінницьким виконкомом, який не тільки влетів в копійчину бюджету, а й лишився гидкою плямою на тлі святкового настрою містян. Не відбулось і урочисте відкриття потужного річкового фонтану, яке так довго анонсувала міська влада. Розчарувала вінничан і та частина набережної до якої не дійшла «реконструкція». Очерет, бур’ян та мирно гуляючи кози – лишилися сумнівною окрасою цієї частини міста.

Та попри традиційне нехтування мером міста національних свят, люди знайшли можливість поздоровити один одного. Зі святом Незалежності Вінничан привітав і Почесний голова «Голосу народу» Віктор Малиновський який звернув особливу увагу на той факт, що справжня, а не декларативна свобода досягається лише зусиллями самих громадян які рішуче боронять свої права та відстоюють власні інтереси. «Байдужість людей є головною вадою сьогоднішнього суспільства, адже влада рахується лише з тими, хто має власну думку та активну життєву позицію» – зазначив громадських лідер.

Über Ярослав Сватко 331 Artikel
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.