Українсько-американська громада проти антидемократичного режиму в Україні

Нью-Йорк, Н.Й.—В середу, 10 серпня, кілька соток американців українського походження зібралися перед Постійним Представництвом України при Організації Об’єднаних Націй на 51-ій вулиці (між 2-ю і 3-ю авеню) в Нью-Йорку на знак протесту проти грубого відходу від демократії в Україні, а також, щоб виразити вимогу про негайне звільнення колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яка була 5 серпня заарештована та ув’язнена в Україні.

Тимошенко було предявлене звинувачення у неповазі до суду, проте багато українців в Україні і на Заході, а також численні західні провідники, включаючи представників ЕС і уряду США, вважають, що звинувачення може бути політично мотивованим для того, щоб забезпечити неможливість Тимошенко бальотуватися на виборні посади під час парляментських виборів в 2012 р., або, проти нинішнього президента України Віктора Януковича під час президентських виборів у 2015 р.

Протест, організований нью йоркським відділом Українського Конґресового Комітету Америки (УККА) та очолений Аскольдом Лозинським, включав виступи відомих українських громадських діячів, у тому числі: Тамари Олексій, президента УККА; Аскольда Лозинського, голови Міжнародної конференції на підтримку України і колишнього президента УККА і СКУ; Іванки Заєць, голови ню йоркського відділу УККА; Михайла Козюпи, голови Організації Оборони Чотирьох Свобод України (ООЧСУ) і голови відділу УККА у Виппані; Адріана Длабоги, референта зовнішніх зв’язків відділу УККА у Нью-Йорку, а також Василя Лабунського, редактора Нової Газети та члена Нової Української Хвилі.
Протестуючі співали традиційні українські народні пісні, голосно засуджували дії уряду Януковича і закликали до негайного звільнення Тимошенко, заявляючи, що її арешт і судовий розгляд цієї справи є лише одним із прикладів антидемократичної політики режиму Януковича. Президент УККА Тамара Олексій заявила: “… ми зібрались, щоб роз’яснити, що цей арешт являє собою не лише загрозу свободі однієї людини, але і свободі кожного українського громадянина”. Від імені УККА, Т. Олексій закликала усі волелюбні нації “… виступити проти антидемократичних дій режиму Януковича в інтересах захисту демократії і прав людини в Україні”.

Михайло Козюпа, президент ООЧСУ, зачитав заяву, в якій він заявив, що “замість того, щоб зміцнювати незалежність України та її суверенітет, підтримувати демократичні інститути, покращувати рівень життя людей і зосереджувати увагу на будівництві взаємовигідних ринкових відносин, режим Віктора Януковича прагне забезпечити довгостроковість свого перебування при владі, змушуючи мовчати всі українські громадські організації та осіб, які критично ставляться до його антидемократичної та анти-української політики”. На закінчення він закликав американський уряд вжити негайних заходів проти антидемократичної політики влади Януковича.

Адріан Длабога, референт зовнішніх зв’язків відділу УККА в Ню Йорку, нагадав присутнім про зростаюче значення соціяльного on-line медіа зв’язку та обговорив сильні сторони і переваги використання Facebook і Twitter як інструментів розповсюдження інформації та організації масових акцій. Він заявив: “Не сумніваюся, що ваші когорти в Україні є такими ж палкими, як ви, і що їх є багато. Не сумніваюся, що ви знайдете спільну мову там, адже це форум для висловловлення своєї думки і місце, щоб почути однодумців … Я запевняю вас, що Янукович і його адміністрація недооцінюють, наскільки впливовими ви можете бути”.

Присутні пообіцяли продовжувати протести, поки Тимошенко не буде звільнена, а влада Януковича – розформована.

Über Ярослав Сватко 331 Artikel
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.