Правозахисники поінформували Верховного Комісара ООН про тиск на білоруське громадянське суспільство за останні місяці

З 12 по 30 вересня в Женеві пройде 18-а сесія Ради ООН з прав людини, на якій буде представлена усна доповідь Верховного Комісара щодо ситуації в Білорусі і відбудеться «інтерактивний діалог» з цієї теми з офіційними делегаціями держав-членів Ради, а також представниками НУО. Напередодні цього Міжнародна спостережна місія Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі направила до Управління Верховного Комісара аналітичну довідку по стану правозахисників, журналістів та адвокатів в Республіці Білорусь протягом останніх двох місяців — з 19 червня по 19 серпня.

Нагадаємо, що 17 червня Рада ухвалила резолюцію по ситуації в Білорусі, відповідно до якої Верховному Комісару доручено підготувати та подати на осінній сесії доповідь про стан прав людини в країні. Раніше, 7 червня, на зустрічі глави Міжнародної спостережної місії Андрія Юрова зі співробітником Управління Верховного комісара з прав людини, який курує Білорусь, було досягнуто домовленості про співпрацю між представниками ООН і Місією. Правозахисники сподіваються, що представлена в аналітичній довідці інформація буде використана при підготовці доповіді Верховного Комісара.

Аналітична довідка дає огляд фактів перешкоджання роботі правозахисних організацій та ініціатив, переслідування журналістів і ЗМІ, а також перешкоджання вільному здійсненню адвокатської діяльності та реалізації права на захист. У документі виділені основні тенденції за цей період і сформульовані рекомендації до білоруської влади та міжурядових організацій.

Міжнародна спостережна місія зазначає, що за минулі два місяці тиск на правозахисників, журналістів та адвокатів в Білорусі продовжився. У зв’язку з видачею Литвою і Польщею даних про банківські рахунки білоруських правозахисників, правозахисне співтовариство багато в чому змушене займатися самозахистом. Арешт керівника Правозахисного центру «Вясна» Олеся Біляцького став для багатьох шоком і серйозним ударом по правозахисній спільноті.

«В цілому можна констатувати, що влада Білорусі продовжує демонструвати неготовність виконувати свої міжнародні зобов’язання, розцінюючи будь-яку критику на свою адресу як неприпустиму і застосовуючи санкції по відношенню до нелояльних журналістів і правозахисників. Події останніх місяців продемонстрували системність тиску на громадянське суспільство з боку держави, прагнення до тотального контролю над ним і виведенню всіх альтернативних і незалежних думок за межі правового поля», — наголошується в аналітичній довідці.

20 вересня в Раді з прав людини також відбудеться паралельний захід, присвячений ситуації з Олесем Біляцьким, в якому разом з представниками Правозахисного центру «Вясна» та Міжнародної Федерації прав людини буде брати участь і представник Комітету міжнародного контролю.

 

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair