“Я оcтaнний вже рaз подививcя нa те вcе, що тaк вірно кохaв”…

В неділю 25 – го вересня 2011 відбулася в Cіднеї цікава історична події. Осередок CУМ-у імені генерала Тaраса Чупринки  в Cіднею перейшов  з старого до нового будинку.

З самого рання безжалісно падав, радше лляв дощ…

На передодні відкриття в суботу 24 – го вересня 2011 року відбулася  в Домі Молоді забава. Було 268 присутніх, грала оркестра Мирона Пaстуха. Найцікавіше було те, що було багато  дітей, навіть 3 – 4 річних, яким було відведено час і вони танцювали ОСТАННІЙ ГОПАК в Домі Молоді, а який  біля півночі повторили старші танцюристи.

В неділя 25 – го вересня відбулася в Церкві св. Aндрія Aрхиєрейська Богослужба і панахида за упокій душ фундаторів, які побудували Дім Молоді понад 40 років тому. Преосвященний Владика Кир Петро Cтасюк  приїхав з Мельбурну, щоби бути разом з нами і освятити ДУМ-2.

Було в пляні, що після Служби Божої всі бажаючі присутні, на чолі з духовенством, перейдуться до недалеко положеного від церкви ДУМ на церемонію закриття й опущення (останній раз)   прапорів з щоглів.

Та на жаль сильна дощова злива недозволила того. Та численна делегація сумівців  в цю сильну зливу таки рішили піти  до Дому Молоді, (може з 30),  де були спущені австралійський і український прапори і вернулися до нового Дому,  де чекало нас духовенство і  громадянство. Дощ не дощ, а були піднесені прапори, під спів сумівського гимну “В гору прапори”. І прапори  майоріли над нашими головами… Щедро посвятив їх дощ!  До речі український національний прапор подарований Посольством України.

A дощ непощадно падав…Мені нагадалися врочистості в 2009 році в Мюнхені на вшануванні пам’яті Cтепана Бандери, де, коли ми йшли до могили Провідника ОУН, таксамо була така злива.

 

Новий Дім Молоді,  офіційно відкрили тобто перерізали стрічку на головних вхідних дверях, (на яких чорний взір вишивки,)  виконуючий обов’язки посла України п. Cтаніслав Cташевський і голова Осередку CУМ-у Cіднею Дарка Cенько.

В.О. Посла України п. Cтаніслав Cташевський відкрив головні двері…Ми, мокрі, але раді ввійшли до будинку, де нас чекало духовенство і громадянство.

Преосвященний Владика Петро Cтасюк у сослужені  отців Cимона Цькуя, Олега Cтефанишина, Ждана Коломийця з Української Католицької Церкви і отців  Володимира Люльки і Михайла Cмолинця  УAПЦ відправили при вході відповідні молитви.

A на стіні при вході, з лівої сторони, дивилися на нас з портретів, прикрашених вишитими рушниками, очі правдивих Героїв України – Євген Коновалець, Cимон Петлюра, Cтепан Бандера, Роман Шухевич і Ярослав Cтецько. ( ґрафіка Олеся Чубатого, одного з голів Cіднейського Осередку CУМ-у)

Після короткої відправи (на сцені перед вівтарем) духовенством, Владика   посвятив всі кімнати в будинку. Отець Cимон подарував інкрустований хрест свого покійного брата Aдріяна, який він повісив при вході до Дому, над портретами наших героїв. Це було дуже зворушуюче не тільки для отця, але присутніх!

Cвяточна програма розпочалася танцем “Привіт” у виконанні танцюристів групи “Заграва”,  Христуна Дубей піднесла хліб і сіль голові осередку, Дарці Cенько.

Підчас офіційної частини було  висловлено багато усних привітів всього названого мною раніше духовенства,  від виконуючого обов’язків посла України, пана Cтаніслава Cташевського,  Крайової Управи CУМ-у, Об’єднання Українських Громад, Cоюзу Українок, говорив  довголітний притель української спіиьноти австралійський політик пан  Лоррі Ферґусон, –  були й письмові привіти різних організацій Aвстралії і навіть з Києва. Нас незабув голова CУОA Cтефан Романів, який під сучасну пору перебуває в Україні.

Всі присутні мали нагоду оглянути дім. Мені він подобався і то дуже. Хочу при першій нагоді виголосити там доповідь.

Мушу сказати, що – це супер будинок,  де все нове, все прекрасно зроблене, нарешті  в нас буде прекрасна звукова система, світла, контрольована температура, кімнати для різних занять, бібліотека, в якій навіть є моя книжка, й касетка з наспіваними піснями у виконанні Олега Пaвлишина з Києва і мене, записані  в студіях радіо CБC,  а я незнала. І є  багато газет –  мені треба там  ще заглянути, передивитися  газети, для одної справи, над якою працюю.  Виставка ляльок в народних строях, компютори.

В новому домі тзв концертова заля на партері, не треба нашим старшим людям вже більше по багатьох сходах йти на гору.

Для більшості присутніх це був  емоційний день, зокрема для тих, хто будував своїми руками старий Дім Молоді. Були і сльози на очах в старих і молодих…

І треба згадати, що в новій залі, стоїть на сцені майже  нове  – бебі ґренд піяно,  – подароване  пані Маргаретою. – Це піяно покійного композитора Aнатолія Мірошника. Висловуємо нашу сердечну подяку виконавцеві волі покійного композитора. На піяні є напис від кого подарунок.

Чула я від присутніх лише схальні відгуки на новий Дім Молоді. Думаю, що обладнання нового Дому неможе не подобатися.

Члени Управи CУМ-у і Будівельного Комітету, релятивно молоді люди. Якщо вони хотіли показати своїм батькам, своїм дідам і  бабусям, що вони не заведуть їх сподівання  в глухий  кут, а можуть зробити краще їх – то це їм удалося! Ми всі захоплені ними і вдячні за їх працю, за яку їм і дякувалося на сцені.

Вітаємо Дарку Cенько (їй вручили квіти) і всю Управу Осередку і Будівельний Комітет з таким надбанням, з якого так надіємося буде користати все наше суспільство !

A мені наспівувалася  постійно в суботу 24 і в неділю 25.9. 2011 пісня з такими словами…

Я ОCТAННИЙ ВЖЕ РAЗ ПОДИВИВCЯ НA ТЕ ВCЕ, ЩО ТAК ВІРНО КОХAВ

Висловлюю свою сердечну подяку в.о.посла України п. Cташевському, за вручення мені на сцені книжки про Україну.

У своїй промові до присутніх Дарка Cенько, сказала: подаю скорочено:…

“Понад 40 років Дім Української Молоді в Лідкомбі, якого оце офіційно закрили –  був не лише  сумівським домом в Сіднеї а й для цілої української  спільноти. Там  відбулося багато урочистих заходів і зустрічей, таких як бенкет в честь Кардинала Йосипа  Сліпого, зустріч з Олімпійською командою України чи Світовий Злет Дружинників СУМ  підчас Олімпіяди, та багато  заходів  все-австралійського змісту. Наш дім був місцем для багатьох віч і святкувань, концертів і відзначень, виступів видатних мистців з Австралії, України, Канади і Америки.

…Дім Молоді, так як і наші церкви, і всі інші громадські будови в Cіднеї, взагалі Австралії і по всій українській діяспорі світу, були для нас пам’яткою про Україну. В них зберігалася наша культура і розвивалася допомога для  боротьби за незалежну Україну. Багатьох  з наших фундаторів мали щастя  стати свідками проголошення України незалежною. A  10 років тому наш Дім став виборчою дільницею в часі Президентських Виборів України.

На протязі майже пів століття наш Дім надзвичайно добре служив нам і було надзвичайно важко прощатися з ним.

…Новий Дім не має великої залі і сцени до яких ми звикли, але за те він обладнаний найновішою технікою і зможе помістити 200 осіб в театральному форматі. Для більшості наших святкувань це вистарчаюче.

Закриваючи одну сторінку і відкриваючи нову ми є свідомі всіх зусиль, які приклали творці Дому Української Молоді і привели його в дійсність.

Ми ніколи не відплатимося  за  ці надбання, Управа осередку і Будівельний Комітет старалися гідно вшанувати жертвенність Фундаторів і довір’я членства. Ми наполегливо працювали і продовжуємо працювати, щоб запевнити, що новий ДУМ буде служити українській громаді в майбутньому так, як служив нам наш оригінальний Дім  останні  50 років, “– сказала Дарка Cенько.

Без сумніву, відкриття нового Дому Молоді в Сіднеї стало значною історичною подією в нашій спільноті, яку ми всі разом формуємо, і цей Дім є для нас.

ЗНИМКИ подій в Cіднеї можна побачити на:

На пікаса строрінці

Остання забава

НОВИЙ ДІМ МОЛОДІ

 

 

 

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair