Заява Руху “Стоп цензурі!” щодо ситуації навколо припинення мовлення трьох телеканалів у Харкові

29 вересня 2011 р.                                                                                                                                     Київ

ЗАЯВА

28 вересня 2011 року місія у складі українських і міжнародних організацій («Стоп цензурі», «Репортери без кордонів», КНМП, Інститут медіа права, «Інтерньюз-Україна») за участі представництва ЄС в Україні як незалежного спостерігача завершила свій візит, пов’язаний із вивченням ситуації у сфері свободи слова в Харкові.

 

Візит місії було спричинено зникненням із харківського ефіру протягом серпня 2011 року трьох мовників (АТН, «Фори» й А/ТВК), які були в числі небагатьох місцевих ЗМІ, що давали альтернативну і критичну оцінку дій харківської влади.

 

Зважаючи на той факт, що ситуація, яка склалась у Харкові, суттєво шкодить іміджу України за кордоном і суперечить заявам вищого керівництва України щодо сприйняття європейських цінностей та готовності до євроінтеграції, учасники місії заявляють про таке:

 

  1. Результати візиту місії підтвердили стурбованість загальною атмосферою, в якій працюють харківські журналісти. Ми побачили проблеми як у доступі до інформації, так і в технологічних можливостях поширювати її.
  2. Учасники місії не одержали повної інформації про фактичні юридичні й технологічні перешкоди, що унеможливлюють відновлення трансляції телеканалів АТН, «Фора» й А/ТВК. Ці причини не було повноцінно викладено ані в письмових відмовах з боку телекомунікаційних операторів, ані в публічних заявах представника компанії «Українські цифрові комунікації», яка з 2009 року надавала послуги з доставки сигналу телеканалам «Фора» й А/ТВК.
  3. Відсутність в операторів телекомунікацій чіткої і прозорої позиції не лише не дозволяє мовникам транслювати сигнал на Харківський ОРТПЦ, але й унеможливлює їхній подальший перехід на кабельне мовлення, що загрожує діяльності цих каналів.
  4. Учасники висловлюють стурбованість із приводу невизнання санітарного паспорту телекомпанії АТН, виданого центральною санепідемстанцією, та відсутності бодай якоїсь офіційної позиції з боку ХОРТПЦ.
  5. Учасники висловлюють обурення з приводу обставин організації та проведення зустрічі з харківським мером Геннадієм Кернесом, на якій, усупереч вимогам прес-служби мера щодо закритого формату зустрічі й запевненням у протокольному характері відеозапису, фактично була присутня камера телекомпанії, співзасновники якої – мер Харкова та його заступниця.
  6. Учасники обурені повідомленням прес-служби мерії про те, що вони «не виявили зацікавленості в документах», запропонованих харківським мером. Таких документів, попри обіцянку, не було надано. Учасники місії висловлюють сподівання, що йдеться про непорозуміння і найближчим часом вони одержать обіцяні документи.
  7. Учасники місії стурбовані відсутністю достовірних сюжетів про візит місії в ефірі телеканалів, що свідчить про наявність цензури в харківському телеефірі. Це, в свою чергу, посилює припущення про реальні причини зникнення незалежних телеканалів із ефіру і наявність реальної загрози плюралізму і свободі слова у Харкові.
  8. Попри наявність бізнесового конфлікту навколо телекомпанії «Фора», учасники місії не поділяють позиції, що припинення мовлення трьох телеканалів спричинене суто господарськими відносинами.
  9. Учасники місії звертають увагу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення ретельно вивчити ситуацію з найбільш рейтинговими харківськими мовниками, як під час позапланових перевірок, так і в ході додаткового конкурсу на розподіл цифрових частот.

 

  1. Учасники місії закликають журналістів Харкова підтримати колективи постраждалих телеканалів і дотримуватися журналістських та етичних стандартів при висвітленні подій, пов’язаних із цим конфліктом.
  2. Учасники місії висловлюють готовність повернутися до Харкова в будь-який час, щоб перевірити дотримання обіцянок місцевою владою. Ми також готові зустрічатися з представниками вищих урядових структур, які можуть сприяти відновленню свободи слова в Харкові.
  3. Після ретельної перевірки учасники місії оприлюднять звіт із висновками та рекомендаціями щодо подій у медійному просторі Харкова.

 

Довідка. Громадський рух «Стоп цензурі!»

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об’єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

 

Це  ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням http://www.telekritika.ua/news/2010-05-22/53128

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

 

 

Контактна особа:

Артем Соколенко,

координатор прес-центру

Громадського руху «Стоп цензурі!»

050 440 46 08,

censor.stop@gmail.com

 

 

Über Nataliya Zubar 2351 Artikel
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair