Глава УГКЦ розкритикував «радянську систему правосуддя» в Україні

Сьогоднішній стан судочинства – одна з найглибших реальних виразок нашої держави. Про це заявив Патріарх Святослав (Шевчук), Глава Української греко-католицької церкви, відповідаючи на запитання про останні резонансні судові процеси над Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком.

«На жаль, в Україні довгі роки як під слідством, так і в тюрмах дуже часто перебувають ні в чому не винні люди, які потребують наших молитов та підтримки», − констатував Предстоятель УГКЦ.

При цьому він згадав про ув’язнених, які хворіють на туберкульоз чи СНІД. «Вони, − за словами Глави УГКЦ, − через недосконалість нашої пенітенціарної системи не отримують кваліфікованої чи взагалі будь-якої медичної допомоги, через що повільно помирають у нелюдських умовах».

«Вони варті нашого співчуття, нашої молитви, яку зокрема їм несуть наші в’язничні капелани. Вважаю, що кожен вірний нашої Церкви мав би висловити свою громадянську позицію і підтримати, не порушуючи Заповідей Божих і Конституції, ув’язнених чи навіть захистити їх», − сказав Патріарх  Святослав.

Окремо Глава УГКЦ згадав про суд над Юлією Тимошенко. «Ми розуміємо, що суд над Юлією Тимошенко – це тільки верхівка айсберга. Це нагода звернути увагу на численні судові процеси в Україні, під час яких залежна від влади і орієнтована на обвинувальний вирок судова система нищить тисячі простих людей», − наголосив Предстоятель греко-католиків.

На переконання першоієрарха, судова система чітко показує, чи дотримуються у суспільстві базові людські цінності, на яких і будується європейська спільнота, в яку Україна хоче інтегруватися.

«Одна з головних цінностей – закон має бути захистом людської гідності, свободи людини і її прав, а суддівство повинно стояти на сторожі виконання закону», − сказав Глава УГКЦ.

При цьому він констатував, що сьогодні Україна «ще живе в радянському стереотипі та використанні правосуддя як засобу, щоб утвердити ту чи іншу панівну силу чи ідеологію, виправдати винних і засудити невинних».

«Мені та нашим вірним дуже сумно, що на 20-у році Незалежності в Україні надалі несправедливо засуджують багатьох людей», − наголосив Патріарх Святослав, коментуючи останні резонансні судові справи.

Джерело:

УНІАН