Українці врятували екомережу від уряду Азарова

Після звернень сотень українців уряд передумав скасовувати державну цільову програму формування національної екомережі.

Нагадаємо, що згідно з постановою Кабміну України від 22 червня 2011 №704 «Про скорочення кількості та укрупнення державних цільових Програм», Міністерству екології та природних ресурсів України було доручено розробити законопроект про припинення виконання державної програми формування національної екомережі (http://necu.org.ua/skauvannya-programy-ekomerezhi/).

«Загальнодержавна програма формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки” була прийнята у 2000 році. Саме цим документом передбачено створення та розширення заповідних територій в Україні, збереження природного каркасу держави. Сьогодні ця інноваційна програма є єдиною програмою збереження природи України.» – пояснює Голова Національного екологічного центру України (НЕЦУ) Ярослав Мовчан.
Після появи доручення Кабміну в червні, десятки громадських екологічних організацій та сотні свідомих громадян направили свої звернення до вищого керівництва держави з вимогою не скасовувати Програму (http://necu.org.ua/zayava-skasuvannya-ekomerezhi/). Наприклад, учасники і гості екологічного фестивалю «Гомільшанський екотоп», що проходив у вересні на Харківщині, масово відсилали такі листи (https://maidan.org.ua/2011/10/homilshanskyj-ekotop-2011/ ). Іван Заєць, міністр довкілля в 2000-2001 рр., у своєму листі до уряду, називаючи пропозицію про скасування Програми глибоко помилковою, наголосив на загрозі у виконанні міжнародних зобов’язань України та вимагав службового розслідування щодо ситуації.

«Коли мені повідомили, що планується скасування Програми екомережі, я був просто шокований. ― ділиться враженнями активіст «Всеукраїнської екологічної ліги» Олексій Бурковський. ― Саме завдяки масовості звернень уряд зрозумів громадську думку і прислухався до неї. Щиро дякую усім громадянам, хто не полінувався відправити звернення із закликом не допустити закриття Програми екомережі».

«Нарешті ми отримали відповідь від Мінприроди України. Міністерство повідомило нас, що 29.09.2011 Прем’єр-Міністр України видав нове доручення, згідно з яким програма формування екомережі більше не скасовується.» – повідомляє член ЕкГ «Печеніги» Ангеліна Русанова.

Контакти:
Ярослав Мовчан
Національний екологічний центр України, Київ
yaroslav.movchan@necu.org.ua

Олексій Бурковський
Всеукраїнська Екологічна Ліга, Дніпропетровськ
ecologist@ukr.net

Ангеліна Русанова
ЕкГ «Печеніги», м.Харків
tehhishek@gmail.com