Українець з Кентшина чемпіоном світу в швидкубінгу

У 1974 р. угорський скульптор і професор архітектури Е́рньо Ру́бік винайов механічну головоломку, яку назвав ,,Магічним кубиком”. У 1980 році компанія Ideal Toys перейменувала головоломку за іменем винахідника. З появою кубика Рубіка виникла нова дисципліна – швидкубінг. В швидкубінгу головною метою є мінімальне витрачення часу на збирання кубика. Перший офіційний чемпіонат світу по швидкісній збірці пройшов в 1982 році в Будапешті. Його переможцем став студент з Лос-Анджелеса Мінх Тай з результатом 22,95 секунд. На сучасному етапі швидкубінг набирає все більших і більших обертів і проводиться в різних категоріях. З часом люди покращували рекорд за рекордом. Серед куберів знайшовся 16-ти річний юний українець з Кентшина Михайло Плескович, учень Другого приватного загальноосвітнього ліцею.

– Я прочитав колись інтерв’ю з хлопцем, котрий склав кубик в 15 секунд. Цей факт мене зацікавив. Я купив головоломку і почав складати. Кожна збірка кубика є інша і вимагає логічного мислення, розумового зусилля. Це своєрідний виклик, зокрема під час змагань – каже Михайло відповідаючи на питання про початок свого хобі.

– Пізніше я почав брати участь у змаганнях організованих у Польщі. Досягнув перших успіхів. Я став чемпіоном Польщі по збиранню кубика 3х3х3, а рік тому чемпіоном Європи по збиранню головоломки однією рукою – додає хлопець.

Михайло займається складанням кубика вже протягом 3 років. Систематично вправлявся в цьому годину, дві щоденно. А перед самим чемпіонатом світу тренував понад дві години. До столиці Таїланду Бангкоку, де в другій половині жовтня відбувся згаданий чемпіонат, поїхав зі своїм батьком Славомиром.

– У змаганнях взяли участь 292 кубери із понад 40 країн світу. У великому залі знаходилося дванадцять пунктів з таймерами. Кожен учасник розв’язував кубик обома руками. Мимо великого напруження мені вдалося перемогти суперників – каже скромно кубер з Кентшина.

– Я був на місці і стежив за подіями. Після третьої спроби з п’яти, присутні голосно викрикувати ім’я мого сина. Глядачі з Бельгії, Франції, Голландії, США, Японії почали уболівати за Михайла. Це був незабутній момент. Син переміг з результатом 8.65 секунд. Разом із дружиною ми дуже раді з успіху сина – ділиться своїми враженнями Славомир Плескович.

У майбутньому Михайло хоче навчатися в політехніці. Заявив однак, що не покине свого улюбленого заняття і надалі буде вдосконалюватися у збиранні магічного кубика. Надіємося, що незабаром нам знову доведеться почути про талановитого українця, котрий здобуде черговий чемпіонат світу.

Андрій Сидор