Здрастуй, виконком, Новий рік!

Скоро Новий рік, але у м. Чугуєві Харківської області його можна буде відзначити тільки вдома. І зовсім не тому, що мешканці цього міста є завзятими домосідами, а через те, що всі кафе Чугуєва о 1.00 повинні перетворитися – ні, не на гарбузи, а на… зачинені кафе. Адже так повелів виконком.

Справа в тому, що 10 червня 2011 року виконавчий комітет Чугуївської міської  ради прийняв «доленосне» рішення №278 «Про встановлення режиму роботи закладам ресторанного господарства, що розташовані на території Чугуївської міської ради» (див. додаток).

Цим рішенням встановлено такий режим роботи чугуївським закладам ресторанного господарства: з 8.00 до 24.00 годин; а в п’ятницю, суботу та передсвяткові (напередодні державних свят) дні – з 8.00 до 01.00 години. Щоправда, є примітка: «крім ресторанів та нічних клубів», але у невеличкому Чугуєві, як читач розуміє, чисельність ресторанів та нічних клубів є такою, що наближається до нуля.

Отже, напередодні державного й всенародного свята Новий рік жителі Чугуєва мусять або витратити місячні накопичення у єдиному в місті нічному клубі, або зустріти 2012-й у кафе нашвидкуруч та о 1.00 бігти додому, або взагалі з домівок не виходити, щоб не марнувати час.

Зіткнувшись з такою несправедливістю, декілька мешканців подалися до Чугуївської правозахисної групи (ЧПГ) й запитали, чи можуть її правники захистити право людей на відпочинок – принаймні, напередодні Нового року.

Адвокат Роман Лихачов – голова ЧПГ, – звернувся з адміністративним позовом до Чугуївського міського суду. У своїй адміністративній скарзі він просить суд скасувати рішення виконавчого комітету Чугуївської міської ради від 10 червня 2011 року №278 як неправомірне і таке, що не відповідає чинному законодавству.

Аргументація правозахисника виходить з того, що виконком Чугуївської міської ради, прийнявши означене рішення, порушив приписи статті 24 Загальної декларації прав людини: кожна людина має право на відпочинок і дозвілля. Тим самим він переступив через права тих людей, які обирають заклади ресторанного господарства, що розташовані на території Чугуївської міської ради, для відпочинку та дозвілля, а також поправ і права підприємців, які отримали всі необхідні дозволи на здійснення відповідної діяльності.

Відповідно до підпункту 4 пункту «б» статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать встановлення за погодженням з власниками зручного для населення режиму роботи розташованих на відповідній території підприємств, установ та організацій сфери обслуговування незалежно від форм власності.

Пунктом 13 Порядку провадження торговельної діяльності та правилами торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 р. №833 встановлено, що режим роботи торговельного об’єкта та закладу ресторанного господарства, що належать до комунальної власності, встановлюється органами місцевого самоврядування відповідно до законодавства. Але зазначеним рішенням Чугуївської міської ради було встановлено режим роботи для всіх закладів ресторанного господарства, тобто навіть для тих, що не належить до комунальної власності.

Згідно зі статтею 31 Господарського кодексу України дискримінацією суб’єктів господарювання органами влади, зокрема, визнається встановлення заборон чи обмежень стосовно окремих суб’єктів господарювання або груп підприємців. Дискримінація суб’єктів господарювання не допускається.

 

Таким чином, Чугуївський міськвиконком, встановивши обмеження режиму роботи закладам ресторанного господарства, що розташовані на території Чугуївської міської ради, без відповідного погодження із суб’єктами господарювання, діяв всупереч принципам господарювання та поза межами наданих повноважень.

Однак, не зважаючи на цю аргументацію, Чугуївський міський суд поданій 21.12.2011 року відмовився навіть розглядати клопотання Р. Лихачова щодо призупинення дії цього свавільного рішення виконкому Чугуївської міської ради напередодні новорічних та різдвяних свят.

Таким чином, у новорічну ніч мешканці міста або залишаться вдома, або чекатимуть у кафе не на Діда Мороза, а на делегацію розгніваних «блюстителів порядку» – чиновників виконкому.

 

Л. Романов

  

Контактна інформація:

голова Чугуївської правозахисної групи Лихачов Роман Борисович, тел.: 093-611-06-90